Uitzending
De wandeling - Tineke van Hal en Rozette Kats

Tineke van Hal en Rozette Kats

De wandeling

13-3-2009

| 3101 x bekeken | 0 reacties
5
In de KRO Stiltewandeling van vrijdag 13 maart een ontmoeting tussen Tineke van Hal, dochter van een NSB’er en Rozette Kats, een joodse vrouw die als baby in een onderduikgezin kwam. In de omgeving van Westerbork kijken ze naar hun verleden en bespreken thema's als schuld, schaamte en vergeving.

Rozette Kats is negen maanden oud als haar ouders moeten onderduiken. Ze brengen hun dochter onder bij pleegouders. Rozettes ouders worden vermoord in Auschwitz. Ze groeit op in een liefdevol gezin, maar innerlijk voelt ze een leegte en verwarring. Pas in 1992 komt Rozette door het contact met lotgenoten ‘uit de onderduik’.

De vader van Tineke van Hal is NSB’er in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog worden Tineke en haar broertje getreiterd en geslagen, vanwege hun ‘foute’ vader. Tineke groeit op met het idee dat zij niet deugt. Schuld en schaamte beheersen haar leven. Pas als ze na haar vijftigste in contact komt met andere oorlogskinderen komt haar verdriet los. “Daar ontdekte ik dat we allemaal onschuldige kinderen waren en dat we allemaal een onveilige jeugd hebben gehad, of je vader nu verzetsheld was of NSB’er. Voor het eerst vielen onze achtergronden weg.”

Beide vrouwen zetten hun levenservaring nu positief in door het geven van gastlessen op onder meer scholen. Om jongeren bewust te maken wat er mis kan gaan als je zomaar achter iemand aanloopt en om herhaling te voorkomen. Rozette: “Ik doe het ook om mijn ouders en familie te gedenken.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Tineke van Hal en Rozette Kats is uitgezonden op vrijdag 13 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie