Uitzending
De wandeling - Hannah Friedman

Hannah Friedman

De wandeling

10-4-2009

| 1588 x bekeken | 0 reacties
7
Op Goede Vrijdag 10 april, de dag dat Jezus een marteldood stierf aan het kruis, in KRO De Wandeling het verhaal van het joodse weeskind Hannah Friedman. Zij zet na de oorlog in IsraŽl haar leven in het teken van een strijd tegen marteling. Hannah wandelt met Hella op de Olijfberg in Jeruzalem, keert terug naar de kibboets van haar jeugd en ontmoet de gemartelde Palestijn Abdel Rahman die dankzij haar hulp het heeft overleefd.

Hannah is drie jaar oud als haar joodse ouders in 1943 vluchten van Amsterdam naar Antwerpen. Daar worden haar ouders opgepakt door de Duitsers en vervolgens vermoord. Na de oorlog wordt ze geadopteerd door een joods gezin in Blaricum dat niet veel later emigreert naar een kibboets in IsraŽl. Hannah trouwt in IsraŽl en krijgt een dochter. Bij elke mijlpaal denkt Hannah aan haar ouders. ďHoe was het voor mijn moeder om haar kind van drie nooit meer te zien?Ē

Hannah gaat werken als operatiezuster, maar haar ware roeping is die van mensenrechtenactiviste. Ze strijdt tegen marteling door de IsraŽlische overheid. Ze wordt directeur van de eerste organisatie die zich verzet tegen de wrede martelpraktijken in IsraŽlische gevangenissen waar vooral Palestijnen het slachtoffer zijn. De strijd is lang en moeilijk. Strijdt ze nou tegen IsraŽl? Hannah: "Nee, juist vůůr! Hoe kan een democratisch en beschaafd land nou martelen? Hebben we de oorlog meegemaakt om het nu zelf te doen?Ē

In het weekend van Pasen wandelt Hella met Hannah op de Olijfberg in Jerusalem stelt Hella Hannah de vraag: Hoe kijk jij aan tegen Jezus die ook een marteldood stierf?

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Hannah Friedman is uitgezonden op vrijdag 10 april door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie