Uitzending
De wandeling - Sjoukje Jansen

Sjoukje Jansen

De wandeling

13-2-2009

| 16745 x bekeken | 5 reacties
8
Sjoukje Jansen had alles, een leuke man, drie gezonde kinderen, een prachtig huis en een goede baan. Tijdens haar zwangerschap voelt ze wat raars in haar voet. Lopen gaat steeds moeilijker. Vlak na haar bevalling van dochter Silke komt ze in de medische molen terecht. Al snel blijkt dat ze ALS heeft, een dodelijke zenuwziekte. Hoe leef je verder in de tijd die je nog hebt? In KRO De Wandeling van 13 februari 2009 wandelt Hella van der Wijst met Sjoukje Jansen door de binnenstad van Delft.

Sjoukje: “Het is gewoon botte pech. Ik dacht niet ‘waarom ik?’, maar ‘waarom ik niet?’. We genoten van het gezin en van het leven. We deden veel dingen samen: naar de markt, fietsen, muziek maken. We waren dankbaar voor onze kinderen, ook omdat het even duurde voordat ze er waren. Dan denk je dat je alles voor elkaar hebt en dan krijg je dit.”

Sjoukje was altijd een actieve vrouw. “Ik kan niet meer zoveel zelf, dus ik heb voortdurend mensen om me heen. Als gehandicapte heb je nul privacy. Dat is slikken en doorgaan. Ik vind het erg moeilijk dat ik mijn kinderen niet meer naar bed kan brengen, geen boterhammen meer klaar kan maken. Ik kan onze baby Silke niet meer vasthouden, doordat ik geen kracht meer heb in mijn armen. Dat vind ik heel moeilijk, dat ik niet meer zelf kan zorgen maar zélf zorg nodig heb.”

Sjoukje viert haar 40ste verjaardag groots, onder het motto: ‘Celebrate love and life’. “Ik leef bij de dag. Zolang er leven is, is er hoop.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Sjoukje Jansen is uitgezonden op vrijdag 13 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie