Uitzending
De Halve Maan - 5-4-2013

5-4-2013

De Halve Maan

975 x bekeken | 0 reacties
6
In onze rubriek 'de Column van de week' draagt presentator, Jeroen Pauw zijn column voor.

335 fotoalbums uit Nederlands-Indië, die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in handen zijn geweest van hun eigenaren. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Tropenmuseum startten vorig jaar een crowdfunding om alle albums gedigitaliseerd te krijgen. Sinds deze week heeft iedereen online toegang tot de albums. Inmiddels zijn al twee albums teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Conservator Pim Westerkamp vertelt over de emotionele waarde van de foto’s, de bijzondere verhalen erachter en hoe deze foto’s een beeld geven van een historische periode.

Het lijkt niet lang te duren of dementie is volksziekte nummer 1. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 20 procent, honderdduizenden lijden er aan in ons land. Toch is er over deze ziekte weinig bekend onder migranten. Arfan Ikram, hoofd neuro-epidemiologie aan de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC is bij ons te gast.

Yemma is een schrijnend en ontroerend portret van een zoon over zijn moeder, over liefhebben, pijn en afscheid. Auteur Mohammed Benzakour is columnist, dichter en publicist en in zijn boek Yemma beschrijft hij hoe zijn moeder langzaam ziet afglijden. Te midden van een schrijnend gevecht tegen cultureel onbegrip en bureaucratie die menswaardigheid in de weg staan, doet Benzakour alles om haar leven enigszins te veraangenamen.

Steeds meer prominente PvdA’ers tekenen de petitie tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. Hiermee keren zij zich tegen het regeerakkoord tussen de VVD en hun eigen partij. Toon Geenen van de Jonge Socialisten reageert vanmiddag live in De Halve Maan op dit nieuws.

Deze uitzending van het programma De Halve Maan is uitgezonden op vrijdag 5 april door NTR. Te gast was Jeroen Pauw. De presentatie was in handen van Aad van den Heuvel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie