Uitzending
Buitenhof - 8-2-2009

8-2-2009

Buitenhof

1556 x bekeken | 0 reacties
7
In Buitenhof een gesprek met Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van de Algemene Pensioen Groep.
Pensioenfondsen verkeren in zwaar weer. Hun beleggingen zijn sterk in waarde gedaald waardoor de fondsen niet meer aan toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Een gesprek met Liesbeth van der Pol, Rijksbouwmeester. De topadviseur van de regering over het architectuurbeleid. En een discussie met Stan Dessens (voorzitter Taskforce Carbon Capture and Storage) en Corrie Righolt-Dam (fractievoorzitter CDA Barendrecht) over de voor- en nadelen van een ondergrondse C02 opslag in de bodem van de gemeente Barendrecht.

Dick Sluimers
Een groot deel van de pensioenfondsen verkeert in zwaar weer. Hun beleggingen zijn sterk in waarde gedaald waardoor de fondsen niet meer aan toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Inmiddels is de situatie zo nijpend dat langer doorwerken en het verlagen van de uitkeringen als opties worden genoemd. Maatregelen die sinds de Tweede Wereldoorlog niet zijn genomen. In hoeverre is het huidige stelsel nog houdbaar? Wat betekent de aankomende vergrijzing voor ons pensioen? En valt de pensioenfondsen iets te verwijten? In Buitenhof een gesprek met Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van de Algemene Pensioen Groep.

íNiet onder mijn achtertuin'
De gemeente Barendrecht wordt als een van de eerste Nederlandse gemeenten geconfronteerd met de ondergrondse opslag van CO2. Welke veiligheidsrisico's zijn er verbonden aan deze techniek en hoe blij moet je eigenlijk zijn met CO2 onder je huis? Volgens Shell kan het veilig en toch maken veel burgers in Barendrecht zich grote zorgen. Is dit terecht of is hier sprake van een duidelijk geval van 'niet onder mijn eigen achtertuin'? Een discussie met Stan Dessens (voorzitter Taskforce Carbon Capture and Storage) en Corrie Righolt-Dam (fractievoorzitter CDA Barendrecht).

Liesbeth van der Pol
In Buitenhof een gesprek met Liesbeth van der Pol, Rijksbouwmeester. De topadviseur van de regering over het architectuurbeleid.Van der Pol wil schoonheid terugbrengen in het landschap van rijksgebouwen. De tegenwind vanuit politiek en bestuur is guur. Alles moet altijd voor een koopje. Aan de orde komen de tegenslagen, maar juist ook kansen die de kredietcrisis voor de Nederlandse architectuur biedt.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 8 februari door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast was Liesbeth van der Pol.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie