Uitzending
Buitenhof - 15-3-2009

15-3-2009

Buitenhof

1734 x bekeken | 0 reacties
7
In Buitenhof een gesprek met bestuursvoorzitter van TNT Post, Peter Bakker. Hoe loodst hij zijn bedrijf door de economische crisis? Een gesprek over de macht of onmacht van de minister-president in crisistijd met Peter Rehwinkel, Eerste Kamerlid van de PvdA en staatsrechtgeleerde Jan Vis. En een analyse van Bas Jacobs, hoogleraar OverheidsfinanciŽn, over hoe het huishoudboekje van de Nederlandse Staat weer uit de rode cijfers kan komen.

Peter Bakker
Met 60.000 man in Nederland is hij de grootste particuliere werkgever van ons land. Vorig jaar baarde hij opzien in de commissie Bakker door met een revolutionair kabinetsadvies over de arbeidsmarkt te komen. En deze week deed hij menigeen verbazen met het nieuws dat zijn postbodes een loonsverlaging van maximaal 15 procent kunnen verwachten. Maar kan deze onconventionele bestuurder zijn bedrijf hiermee door de economische storm loodsen? Welke crisismaatregelen van het kabinet bieden soelaas voor de slechte arbeidsmarkt? En in hoeverre is het rapport Bakker ingehaald door de tijd? In Buitenhof een gesprek met bestuursvoorzitter van TNT Post, Peter Bakker.

De macht van de premier
Waarom doet het kabinet er zolang over om met maatregelen te komen om de recessie te bestrijden? Het bedrijfsleven wacht al maanden op actie en ook burgers zijn ongerust over hun banen en pensioenen. Maar in het Torentje wordt voorlopig vooral ruzie gemaakt. Er wordt nu zelfs al voorgesteld om oud-informateur Herman Wijffels weer te laten bemiddelen. Ligt het aan het leiderschap van Balkenende of houden de coalitiepartijen teveel vast aan de eigen heilige huisjes? Een gesprek over de macht of onmacht van de minister-president in crisistijd. Met Peter Rehwinkel, Eerste Kamerlid van de PvdA en auteur van een boek over de positie van de premier in ons staatsbestel, en staatsrechtgeleerde Jan Vis.

In afwachting vanÖ
Aan de vooravond van het kabinetsbesluit over het pakket maatregelen dat Nederland crisis- en toekomstbestendig moet maken geeft Bas Jacobs, hoogleraar OverheidsfinanciŽn een analyse over hoe het huishoudboekje van de Nederlandse Staat weer uit de rode cijfers kan komen. Een enorme opgave, zeker met de vergrijzing in aantocht. En wat is belangrijker: korte of lange termijnmaatregelen? Jacobs was een van de 6 economen die door Wouter Bos om advies gevraagd is.

Presentatie: Peter van Ingen.
Column: Jos de Beus
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 15 maart door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Bas Jacobs, Jos de Beus, Peter Rehwinkel, Peter Bakker en Jan Vis. De presentatie was in handen van Peter van Ingen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie