Uitzending
Buitenhof - 1-3-2009

1-3-2009

Buitenhof

1233 x bekeken | 0 reacties
7
Deze week in Buitenhof: Jos Nijhuis, de nieuwe bestuursvoorzitter van Schiphol. Gaat het hem lukken om Schiphol internationaal op de kaart te houden ondanks de recessie? Hoe gaat Nijhuis om met de ramp die bij Schiphol gebeurde: de crash van het Turkish Airlines vliegtuig. En een debat over nut en noodzaak van de mobiliteitscentra die minister Donner gaat inzetten tegen werkloosheid. Wat kunnen werknemers verwachten van deze centra? Joop Linthorst, bestuurvoorzitter UWV, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg en Dominique Schrijer, Rotterdams wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid, gaan dieper in op deze vraag.

Jos Nijhuis
Jos Nijhuis, de nieuwe bestuursvoorzitter van luchthaven Schiphol. Nijhuis gaf hiervoor leiding aan de accountantsorganisatie PricewaterhouseCoopers. Hij staat voor de zware opgave om ‘de motor van onze nationale economie’ internationaal op de kaart te houden. Want ook Schiphol wordt getroffen door de recessie. Voor het eerst sinds WOII is er een einde gekomen aan de groei van de luchthaven. En, koud twee maanden in functie, werd Nijhuis deze week geconfronteerd met een luchtramp: de dramatische crash van het toestel van Turkish Airlines.

De werkloosheid te lijf
De overheid zet zich schrap voor zwaar weer op de arbeidsmarkt. Terwijl multinationals als Corus, ING en Phillips massaontslagen aankondigen, opent minister Donner door het hele land mobiliteitscentra. Maar wat kan werkend Nederland van deze centra verwachten? Worden wij massaal omgeschoold naar de zorg of het onderwijs? En kan daarmee worden voorkomen dat massaontslagen leiden tot massawerkloosheid? In Buitenhof een debat met Joop Linthorst, voorzitter van de raad van bestuur van het UWV, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg en Dominique Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid in Rotterdam.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 1 maart door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast was Jos Nijhuis.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie