Uitzending
Buitenhof - 22-3-2009

22-3-2009

Buitenhof

2532 x bekeken | 0 reacties
7
Deze week in Buitenhof. Het verzet tegen de bonuscultuur in de financiŽle sector groeit. Jan Kalff, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN/AMRO, neemt een voorschot hierop. Aan de vooravond van de G20 een analyse over crisisbestrijding door Europa van staatssecretaris Frans Timmermans (PVDA) van Europese zaken. En een gesprek met oud-topdiplomaat Adriaan Jacobovits de Szeged over de gecompliceerde verhouding tussen Rusland, Amerika en Europa.

De bonus aan banden
Het verzet tegen de bonuscultuur in de financiŽle sector groeit met de week. Amerika, Nederland, steeds luider wordt de roep rigoureus in te grijpen.Wouter Bos gaat binnenkort met de bancaire sector om de tafel zitten. In Buitenhof neemt Jan Kalff, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN/AMRO een voorschot hierop.

Europa in crisis
Aan de vooravond van de G20 een analyse over crisisbestrijding door Europa van staatssecretaris Frans Timmermans (PVDA) van Europese zaken. Wat is de beste Europese strategie; die van Angela Merkel of van Gordon Brown. Timmermans reageert ook op de kritiek van Nobelprijswinnaar Paul Krugman die deze week stelde dat Europese politici falen in de bestrijding van de crisis.

De macht van Moskou
In Washington waait de wind van verandering. Ook ten aanzien van de verhoudingen met Rusland wil president Obama een nieuwe start. Maar Moskou reageert met de aankondiging grootschalig te zullen herbewapenen. Ook het kernwapenarsenaal wordt gemoderniseerd. Wat is hiervan de geopolitieke betekenis? Is het louter spierballentaal of is Rusland daadwerkelijk bezig met alle middelen de oude positie als grootmacht te heroveren? In Buitenhof oud-topdiplomaat Adriaan Jacobovits de Szeged over de precaire relatie met Rusland. Jacobovits was ambassadeur in Washington en permanent vertegenwoordiger bij de Navo in Brussel.

Presentatie: Clairy Polak
Columniste: Dťsanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 22 maart door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Frans Timmermans en Dťsanne van Brederode. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie