Uitzending
Vrw. zkt. Knst. - 3-11-2010

3-11-2010

Vrw. zkt. Knst.

841 x bekeken | 0 reacties
6
Er stroomt koninklijk bloed door haar aderen. Vanuit de Ridderzaal spreekt ze op gedragen toon het volk toe. In 2002 verloor ze haar man, maar inmiddels is ze heel gelukkig met haar drie zonen en kleinkinderen. En nu is er een film gemaakt over het werk en priveleven van 'Majesteit' Carine Crutzen.

De AVRO en Cultura24 brengen deze maand een ode aan de mode. Met veel programma’s over ontwerpers, met YouTube-filmpjes over mode in bioscopen en een Selfmade Fashion Wedstrijd.
In 'Vrw. zkt. Knst.' vast een voorproefje, over de invloed van matrozenpakken en kapiteinsuniformen op de mode. In het Maritiem Museum in Rotterdam is daar een tentoonstelling over, met topstukken van Gaultier, Chanel, Vivienne Westwood, Viktor & Rolf, en het eerste Koninklijke matrozenpakje.

Van Bob Dylan verschenen onlangs de zogenoemde ‘Witmark-demo’s’ op cd. Nu is voor iedereen te horen hoe Dylan krakers als ‘The times they are a-changin’ en veel meer zingt, ondertussen zoekend naar zijn eigen stem.
In 'Vrw. zkt. Knst.' aandacht voor de film ‘Don’t look back’ uit 1965 van D.A. Pennebaker, één van de allereerste ‘fly on the wall’-documentaires waarbij Dylan wordt gevolgd op tournee door de UK.

Het Guggenheim museum in New York was op zoek naar de nieuwe generatie videokunstenaars en schreef daartoe een wedstrijd uit. Een hele democratische: via YouTube. Ze ontvingen zo’n 23.000 filmpjes vanover de hele wereld, waaruit 25 winnaars werden geselecteerd. Onder hen de Nederlandse Evelien Lohbeck, kunstenares uit Tilburg. Haar wonderschone filmpje 'Noteboek' werd, samen met de anderen, geprojecteerd op de gevel van het Guggenheim en zal ook worden vertoond in Berlijn, Bilbao en Venetië.

Komende week vindt in Utrecht het HAFF plaats, het Holland Animation Film Festival. Vroeger dacht je dan aan de tekenfilms van Disney, maar het genre is tegenwoordig veel gevarieerder. In Utrecht zijn high-tech 3D filmpjes te zien, geheel gemaakt in de computer, maar ook ouderwetse stop-motion, waarbij de filmpjes fotootje voor fotootje worden gemaakt, zoals in de animatie van 'Big bang big boom'.

In de rubriek 'Op de valreep' deze week de voorstelling 'Rain' van Cirque Eloïze en de tentoonstelling in het Paleis op de Dam van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.

Deze uitzending van het programma Vrw. zkt. Knst. is uitgezonden op woensdag 3 november door NTR. De presentatie was in handen van Isolde Hallensleben.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie