Uitzending
Podium Witteman - 27-11-2016

27-11-2016

Podium Witteman

1671 x bekeken | 0 reacties
7
Met winnaars uit binnen- en buitenland van de Edison Klassiek. Met dirigent Bernard Haitink
De prestigieuze Edison is de oudste muziekprijs in Nederland voor ‘geluidsdragers van buitengewone kwaliteit’. Het is ook één van de oudste prijzen wereldwijd. Sinds 1960 worden jaarlijks meerdere Edisons uitgereikt aan artiesten uit binnen- en buitenland. Paul Witteman heeft dit jaar de eer om aan enkele prijswinnaars van de Edison Klassiek het begeerde beeldje uit te reiken.

Dirigent Bernard Haitink krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016. Volgens de jury kon de prijs dit jaar alleen maar naar Haitink gaan. De 87-jarige Haitink is al meer dan 60 jaar actief als dirigent en maakte tijdens zijn loopbaan een ongelooflijk aantal opnamen van opera’s en het grote symfonische repertoire. Mede dankzij deze discografische nalatenschap staat Haitink wereldwijd in hoog aanzien. Hij leidt de beroemdste orkesten in Europa en Amerika en keert in februari terug als dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Daar was hij tussen 1961 en 1988 chef-dirigent.

De Franse regisseur Bruno Monsaingeon is de belangrijkste chroniqueur van de klassieke muziek. Hij maakte lange filmportretten van legendarische pianisten als Glenn Gould en Sviatoslav Richter. Voor zijn portret van Yehudi Menuhin ontvangt hij de Edison in de categorie ‘Het document’.

Verder ontvangt Paul de winnaar van de Edison Klassiek Publieksprijs en de winnaar in de categorie ‘Opera’.

De presentatie was in handen van Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Podium Witteman werd uitgezonden op zondag 27 november door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie