Uitzending
Pauw & Witteman - 7-3-2008

7-3-2008

Pauw & Witteman

1614 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: Renate Dorrestein, Ivo Opstelten Ton Ojers en A.F.Th. van der Heijden

Renate Dorrestein
Op 12 maart start de jaarlijkse Nederlandse Boekenweek. Thema van dit jaar is ‘ Van oude menschen…-De derde leeftijd en de letteren’. Renate Dorrestein schrijft hiervoor het boekenweekessay, waarin zij zich de vraag stelt "waarom wij het vertikken om op de traditionele manier oud te worden". Het essay, getiteld ‘Laat me niet alleen’, stelt dat toen de mensen nog niet geloofden dat alles maakbaar was, ze op een heel andere manier oud werden dan wij nu. Oud is tegenwoordig een vies woord, alles moet jong en strak zijn. De essentiële kenmerken van een hoge leeftijd worden zoveel mogelijk teniet gedaan. Het uiterlijk wordt met behulp van botox opgejongd, en in plaats van rustig te genieten van een oude dag wordt de gemiddelde zestig plusser geacht nog op wereldreis te gaan.
Dorrestein weet als geen ander feilloos de maatschappelijke tendensen te fileren. Te beginnen met het gedrag van de ouderen of de TOEKOMSTIGE ouderen zelf. Want zo meteen zijn de babyboomers van toen de oude lullen van de toekomst.

Ivo Opstelten
Ivo Opstelten is sinds februari 1999 burgemeester van de gemeente Rotterdam. Opstelten is een bestuurder in hart en nieren. Zo bekleedde hij zijn eerste burgemeesterschap al op 28-jarige leeftijd, om vervolgens burgemeester van onder anderen Utrecht, Dalen, Doorn en Delfzijl te worden. Daarnaast bekleedde hij belangrijke nevenfuncties en was vicevoorzitter van de VVD. Nu wil Opstelten graag partijvoorzittervan de VVD worden. Hij vindt dat de VVD rust in de tent nodig heeft. De leden moeten de politieke leiding de ruimte geven, niet steeds analyseren.

A.F.Th. van der Heijden
Louis Sévèke was een Nederlandse politiek activist, journalist en een kopstuk in de Nijmeegse krakerswereld. In 2005 werd hij vermoord. Een dader werd niet gevonden en vele speculaties deden de ronde. De krakers noemden boze huiseigenaren en zelfs de AIVD als mogelijk brein achter de moord.
In maart 2007 werd echter Marcel T. in hechtenis genomen. Hij werd gezocht voor een aantal bankovervallen maar legde ook een bekentenis af over de moord op Sévèke. Marcel T. en Sévèke kenden elkaar uit de krakerswereld. Marcel T. zou wraak hebben willen nemen op Seveke omdat laatstgenoemde T. als infiltrant van de AIVD had bestempeld. Daarbij was er onenigheid tussen de twee ontstaan over een ‘oprotpremie’ die was aangeboden door een huiseigenaar. T. wilde de som geld aannemen, hardliner Sévèke vond dit niet kunnen. Vandaag veroordeelde de rechter Marcel T. tot een levenslange gevangenisstraf.
Schrijver A.F.Th. van der Heijden volgde de rechtszaak vanaf de publieke tribune. Hij wil een boek schrijven over de zaak, hetgeen het slotdeel van zijn romancyclus ‘De Tandeloze Tijd’ moet worden, waarin de kraakwereld centraal staat.

Ton Ojers
Het ging niet goed met Ajax. Zowel op financieel gebied als op voetbaltechnisch gebied lukte het de club niet goed te presteren. Legende Johan Cruijff kwam op 20 februari jongstleden terug bij zijn jeugdliefde om vorm geven aan het voetbaltechnisch beleid van Ajax en zo de malaise te doorbreken. Vandaag werd bekend dat Cruijff echter de opdracht alweer teruggeeft.
Ton Ojers is voetbalanalist, onder anderen bekend van optredens in tv-programma’s Noord-Holland Sport (RTV-NoordHolland), Villa BvD en Studio Voetbal en van artikelen in onder meer Voetbal International, Het Parool en De Pers. Wat vindt hij van Cruijffs spoedige vertrek bij Ajax?

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 7 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Ivo Opstelten, Renate Dorrestein, A.F.Th. van der Heijden en Ton Ojers. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie