Uitzending
Pauw & Witteman - 6-11-2008

6-11-2008

Pauw & Witteman

2486 x bekeken | 0 reacties
8
Vanavond te gast: Marjan van Eerde, Martien van Kromwijk, Paul Rosenmöller en Reneé Vervoorn.

Renée Vervoorn
Renée Vervoorn begon als vj bij TMF en stapte daarna over naar SBS 6 en NET 5. Nu is ze eigenaresse/hoofdredacteur van de e-zine en onlineshop kidzlifestyle.nl.
In 2002 trouwde ze met Francis, een knappe piloot. Hij bleek echter geen vliegenier te zijn, ondanks het feit dat hij ’s ochtends in pilotenpak de deur uitging. Dit bleek één van vele leugens te zijn en Vervoorn scheidde van hem, ná een hoop juridisch getouwtrek. Onlangs werd hij wegens meerdere gevallen van oplichting veroordeeld tot twee jaar celstraf. De hele affaire inspireerde Vervoorn tot het boek Liefdesles.

Marjan van Eerde
Euthanasie wegens dementie is in Nederland nog nauwelijks geaccepteerd. Artsen zijn huiverig om in deze gevallen aan de doodswens tegemoet te komen, mede omdat het strikt genomen strafbaar is. Demente mensen die toch euthanasie willen laten plegen zijn daardoor op zichzelf aangewezen. Zo ook de man van Marjan van Eerde, Paul. Doordat zijn huisarts hem niet wilde helpen bij het beëindigen van zijn leven moest hij, samen met Marjan, zelf informatie inwinnen en in het buitenland medicijnen kopen voor zijn dodelijke cocktail. Hij kiest uiteindelijk een datum, neemt afscheid van zijn dierbaren en maakt een eind aan zijn leven.
Het hele proces werd vastgelegd in de documentaire Voor ik het vergeet van Nan Rosens die maandag 10 november wordt uitgezonden.

Martien Kromwijk
In 2005 ontstaat bij de Rotterdamse woningcoöperatie Woonbron het idee om het laatste grote passagiersschip van de Holland-Amerikalijn, de SS Rotterdam, terug naar de havenstad te brengen. Stuwende kracht achter het idee is de voorzitter van de raad van bestuur, Martien Kromwijk. Volgens Kromwijk leidt de investering in het schip tot werkgelegenheid en verbeterde leefbaarheid in de wijk Katendrecht waar het schip zal worden afgemeerd. Kromwijk weet het ministerie van VROM, onder verantwoordelijkheid van Ella Vogelaar, ook te enthousiasmeren. Woonbron zal zes miljoen euro in het plan investeren.
Gaandeweg blijkt dat de kosten de pan zijn uitgerezen tot bijna 200 miljoen euro en het project, en daarmee Vogelaar , komen zwaar onder vuur te liggen. Vandaag wordt zij in de Kamer aan de tand gevoeld, de SP overweegt een motie van wantrouwen in te dienen. Wat ging er allemaal mis? Kromwijk geeft uitleg.

Paul Rosenmöller
Paul Rosenmöller is voorzitter van stuurgroep Convenant Overgewicht dat in 2005 werd opgericht door het ministerie van Volksgezondheid om ervoor te zorgen dat binnen een periode van vijf jaar het aantal te dikke mensen terug wordt gedrongen. Helaas lijkt het er echter op dat het aantal dikke mensen juist stijgt. Rosenmoller trekt daarom aan de bel en stelt dat de overheid en het bedrijfsleven zich actiever moeten opstellen om overgewicht tegen te gaan.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 6 november door de VARA, de NPS en NET5. Te gast waren Renee Vervoorn en Paul Rosenmöller. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie