Uitzending
Pauw & Witteman - 4-11-2011

4-11-2011

Pauw & Witteman

1488 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Adriaan van Dis, Hans Spekman, Maurice de Hond, Jeannete Seret en Henk Schiffmacher.

Hans Spekman, Tweede Kamerlid van de PvdA, heeft zich kandidaat gesteld als voorzitter van zijn partij. De huidige voorzitter, Lilianne Ploumen, kondigde een maand geleden haar vertrek aan; per 21 januari legt zij haar functie neer.

Volgens het partijbureau is Spekman op dit moment de enige kandidaat. Tot zondag middernacht kunnen andere kandidaten zich nog melden. Via een ledenraadpleging, die op 21 december plaatsvindt, wordt de voorzitter gekozen. Voor die tijd zullen de kandidaten liefst vijf keer met elkaar in debat gaan.

In de door de partij opgestelde profielschets staat dat zij op zoek is naar een 'gezaghebbende voorzitter die via collegiaal bestuur helder leiding kan geven aan de partij'.

Hans Spekman was voor zijn Tweede Kamerlidmaatschap jarenlang actief als Wethouder van de Gemeente Utrecht. Hij staat bekend als iemand die strijdt tegen misstanden in de maatschappij en het opneemt voor de zwakkeren in de samenleving.

Adriaan van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad. De helft van zijn tijd probeert hij er door te brengen en vanuit zijn 'chambre de bonne' maakt hij vele wandelingen door Parijs. Hij verkent wijken waar gewoonlijk geen toeristen komen. Hij gaat mee uit boksen met de zoon van zijn werkster uit Sri Lanka, bezoekt het variété met een verlepte danseres, dwaalt met oude getuigen langs beladen adressen en kijkt achter de luiken waar de illegalen werken. Voor Van Dis is Parijs een stad waar schoonheid en armoede tegen elkaar schuren, een altijd veranderende stad vol verborgen geschiedenissen.

Van al deze avonturen doet hij verslag in dagboek en verhalen. In Stadsliefde brengt hij het beste bijeen. Deze uitgave bevat ook een register om met Adriaan van Dis mee te kunnen wandelen en fietsen.

De nieuwe verhalenbundel Stadsliefde wordt op een bijzonder manier gepresenteerd. In het DeLaMar Theater in Amsterdam nemen Adriaan van Dis en zijn gasten, onder andere Geert Mak, Remco Campert, Bas Heijne en Olga Zuiderhoek, de bezoeker door middel van beelden, Franse chansons en verhalen mee naar Parijs.

Zaterdag is het zo ver. Dan opent het Amsterdam Tattoo Museum van tatoeagelegende Henk Schiffmacher, het eerste museum ter wereld dat geheel is gewijd aan tattoo's.

Als tattoo artiest verzamelde Schiffmacher jarenlang alles, uit alle uithoeken van de wereld, wat met tatoeëren te maken heeft. Deze verzameling vormt de basis van het Tattoo Museum, naast een uitgebreide collectie voorwerpen die de cultuurhistorie van de tatoeage belicht. De collectie van tatoeageparafernalia, rariteiten, kunst, boeken, prenten, foto's en tribale gebruiksvoorwerpen beslaat 2000 m2.

In Pauw & Witteman zijn zakenvrouw Jeannete Seret en Henk Schiffmacher te gast. Seret investeerde anderhalf miljoen euro in het museum. Dat geld verdiende ze met haar re-integratiebureau Partners aan het Werk BV. Jarenlang investeerden gemeentes grote bedragen in projecten om mensen weer aan het werk te helpen. Seret werd er rijk van, maar voelde de behoefte om met dat geld iets terug te doen. Het museum biedt daar een kans voor.

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft nieuwe peilingen gehouden naar de politieke voorkeur van kiezers. Mochten er nu Tweede Kamer verkiezingen worden gehouden, dan zijn er belangrijke verschuivingen te zien, zo blijkt uit de peiling van De Hond.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 4 november door de VARA en NTR. Te gast waren Adriaan van Dis, Bas Heijne, Hans Spekman, Henk Schiffmacher en Maurice de Hond. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie