Uitzending
Pauw & Witteman - 30-3-2012

30-3-2012

Pauw & Witteman

1280 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Onno Ruding, Marcel van Dam, Tineke Strik, Marq Wijngaarden en Dorian van Rijsselberghe.

Debat over bezuinigings- plannen vanuit Catshuis.
Nu de regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV de onderhandelingen hebben hervat, is er meer naar buiten gekomen over de extra bezuinigingen. De onderhandelaars zouden overeenkomst hebben bereikt over 1 miljard euro aan bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. PVV-leider Geert Wilders eiste eerder al dat daar minimaal 1 miljard euro op wordt gesneden. Verder zouden de salarissen en uitkeringen voor ambtenaren en uitkeringsgerechtigden bevroren worden. Ook zou de hypotheekrenteaftrek mogelijk worden ingeperkt.

Dat melden verschillende media vandaag, maar betrokken politici willen hierover niets bevestigen. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken noemt de geruchten 'losse flodders' en minister van Sociale Zaken zegt niets te weten van het bevriezen van lonen. Ook premier Rutte wil niets kwijt over de gesprekken en gaat niet in op de geruchten.

Schokkend rapport over dood bootvluchtelingen.
Gisteren werd het schokkende rapport gepresenteerd van de Raad van Europa (47 landen zijn hier lid van) die onderzoek deed naar de dood van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.

Het onderzoek, geleid door GroenLinks Eerste Kamerlid Tineke Strik, legt op een bijzonder pijnlijke manier de verantwoordelijkheid van de NAVO bloot.

Volgens het onderzoek had de dood van 63 migranten vermeden kunnen worden als schepen onder NAVO-bevel meerdere oproepen om hulp niet hadden genegeerd. Het ging om mensen die op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld in LibiŽ. De bootvluchtelingen waren met 72 man en dobberden in een gammel bootje rond op de Middellandse Zee. Toen het bootje in moeilijkheden kwam, werden noodsignalen door schepen in de buurt massaal genegeerd.

Het rapport zou verder op duidelijke wijze een groot aantal door de NAVO gemaakte fouten blootleggen, die er mede voor hebben gezorgd dat deze menselijke tragedie niet is voorkomen.

Windsurfer Rijsselberghe op naar de Olympische Spelen.
Nog 119 dagen en dan gaat het gebeuren: de Olympische Spelen in Londen. In 'De weg naar de Olympische Spelen' volgt Pauw & Witteman sporters van verschillende disciplines die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen of daar mee bezig zijn.

Dorian van Rijsselberghe heeft zich gekwalificeerd voor het onderdeel windsurfen, waar hij een serieuze kans maakt voor een medaille. Van Rijsselberghe won zijn eerste Nederlandse titel al op 13 jarige leeftijd. Zijn grootste succes behaalde hij tot nu toe in 2011, toen hij in het Australische Perth wereldkampioen werd in de RS:X-klasse. Deze week mislukte de kans om zijn titel te verdedigen tijdens races in Spanje, hij eindigde hier op de vierde plek. Vanavond bespreekt de windsurfer zijn weg naar de Olympische Spelen en wat zijn verwachtingen zijn voor deze wedstrijden.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 30 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Marcel van Dam, Onno Ruding en Tineke Strik. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie