Uitzending
Pauw & Witteman - 6-4-2012

6-4-2012

Pauw & Witteman

1610 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Leon de Winter, Dolf Jansen, Ingeborg Beugel en Meral Uslu.

Heel Griekenland heeft geschokt gereageerd op de zelfmoord van de 77-jarige man woensdag op het Syntagmaplein voor het Griekse parlement in Athene. De gepensioneerde apotheker schoot zichzelf door het hoofd omdat hij door de zware economische crisis geen andere uitweg meer zag. De politie vond een briefje in zijn jas met onder meer de tekst:"ik wil een waardig einde voordat ik eten moet zoeken tussen het vuilnis."

Het aantal zelfmoorden in het land is de afgelopen twee jaar met 40 procent gestegen, zo blijkt uit de cijfers. De toename zou onder invloed van de economische crisis zijn, die vooral Griekenland zwaar heeft getroffen. Het percentage ligt nog wel onder het Europese gemiddelde. Verder blijken meer Grieken aan depressies te lijden, is er meer werkeloosheid en zijn pensioenen en lonen sterk verlaagd.

Het plein bij het Griekse parlement is de plek waar de afgelopen twee jaar veel wordt gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van de overheid. De afgelopen dagen is het de plaats waar veel Grieken zich verzamelen om de overleden man te herdenken. Maar ook is het de plek voor Griekse betogers om hun woede te botvieren op de politie.

Oud-correspondent Griekenland Ingeborg Beugel vertelt vanavond over de onrust in Griekenland en de impact die de zelfmoord heeft op de Grieken.

Snackbar is de eerste speelfilm van documentairemaker Meral Uslu. De film vertelt over een groepje Marrokaans-Nederlandse jongeren die de hele dag voor een snackbar hangen in Rotterdam-Noord. Uslu heeft de film gebaseerd op een groep hangjongeren dat ze een paar jaar geleden tegen het lijf is gelopen. Uit de gesprekken die ze met de jongeren heeft gevoerd, heeft ze samen met scenarioschrijver Stan Lapinksi een script geconstrueerd. Maar ook de levensverhalen van de Marokkaanse acteurs zitten in de film verweven.
De film is zeer lowbudget gedraaid; volgens Uslu omdat geen enkele omroep geïnteresseerd was in het project. Ze zouden het te rauw en te heftig vinden. "Ze waren uit op een politiek correctere film. Wilde ik niet."

Meral Uslu is vanavond te gast om haar film en het standpunt van de publieke omroepen te bespreken.

Daar waar de muziekwereld zo langzamerhand definitief de stap heeft gemaakt naar digitalisering en andere vormen van verkoop, komt de literaire wereld nu ook steeds meer langszij. Het zal misschien nog wel even duren, maar door de sterke opkomst van bijvoorbeeld E-books moeten er nieuwe wegen gezocht worden om boeken uit te geven en onder de aandacht te brengen.

Dit kan op vele manier maar, schrijver Leon de Winter bedacht alvast zijn eigen methode om zijn te verschijnen boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom' te verkopen en promoten.

Leon de Winter lanceerde de website Het Vrije Westen, waar zijn nieuwe boek alvast een jaar van tevoren besteld kan worden. De lezer betaalt een bedrag en kan dan een jaar lang de totstandkoming van het boek volgen via de site en zelfs meeschrijven of meedenken over het boek. Uiteindelijk krijgt iedere betalende volger van de site het uiteindelijke resultaat in boekvorm thuisgestuurd.

De winter is gefacineerd door Amerika en verhuisde samen met zijn gezin naar het land. Onderwerp van het boek en de site is een reis door Amerika die De Winter het komende jaar zal ondernemen. Hij gaat, zoals hij zelf schrijft op de site "discussies beschrijven die momenteel in Amerika worden gevoerd. In welke richting beweegt het land zich?".

Aan de hand van de op de site te volgen reisverslagen, interviews en columns zal het boek worden samengesteld.

Leon de Winter debuteerde in 1976 met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld en is vooral bekend om zijn boeken God's Gym, Kaplan en Hoffman's honger. Daarnaast is hij filmproducent en columnist.

Online videobel- en chatdienst Skype heeft zich met een nieuwe campagne afgezet tegen de sociale netwerken. Het bedrijf suggereert dat twitteren en facebooken zorgt voor slechte omgangsvormen en minder persoonlijke communicatie. Met de leus 'Laten we terugkeren naar menselijkheid' proberen ze de onpersoonlijkheid van sociale diensten te verwerpen. Niet alleen de sociale netwerken maar ook het sms'en krijgt er van langs, waarom een berichtje sturen als je ook kan bellen?

Volgens critici zou communiceren via sociale netwerken voor een devaluatie in sociale omgangsvormen zorgen: technologie zou communicatie makkelijker en efficiënter maken, maar minder persoonlijk. Skype springt hier op in door juist de persoonlijke kant van haar diensten te onderstrepen.

Cabaretier Dolf Jansen is zelf fanatiek twitteraar. Wat vindt hij van de contacten binnen sociale netwerken? Staan websites als Twitter en Facebook onze communicatie in de weg of stimuleren zij juist de communicatie? Vanavond geeft Jansen daar zijn visie op.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 6 april door de VARA en NTR. Te gast waren Dolf Jansen, Ingeborg Beugel en Leon de Winter. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie