Uitzending
Pauw & Witteman - 23-3-2012

23-3-2012

Pauw & Witteman

1252 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Gerard Spong, Romeo Hoost, Philip Freriks en Eric Vloeimans.

Vandaag behandelt het parlement van Suriname het bekritiseerde voorstel om alle 22 verdachten van de Decembermoorden amnestie te verlenen. De president van het land, Desi Bouterse, diende dit voorstel slechts vier dagen geleden in. De snelle behandeling is een record voor Suriname, waar over de kleinste wetswijzigingen doorgaans jaren wordt vergaderd.

De aanname van de wetgeving zou betekenen dat het proces tegen 19 verdachten van de Decembermoorden, inclusief de president, opgeschort zou worden. In de nacht van 8 op 9 december 1982 zou het militaire regime onder leiding van Bouterse in Paramaribo 15 critici van hun beleid hebben vermoord.

Het proces rondom de Decembermoorden wordt al sinds de start in 2007 gedwarsboomd door Bouterse. Zo heeft zijn advocaat meerdere wrakingsverzoeken ingediend en zorgen tegenstrijdige getuigenverklaringen en de problemen met het verschijnen van getuigen op de zitting voor constante vertraging. Na meer dan vier jaar procederen zou het Openbaar Ministerie binnenkort de strafeis bekendmaken. Dit verklaart waarom het parlement het amnestievoorstel zo snel mogelijk wil afhandelen.

Advocaat Gerard Spong is van oorsprong Surinaams en was bevriend met een aantal slachtoffers van de Decembermoorden. Hij vindt de mogelijke amnestieverlening een schoffering van de krijgsraad. Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, spreekt vanavond ook.

Uit de eerste opiniepeiling na de aanslag in Toulouse blijkt dat zittend president Nicolas Sarkozy zijn achterstand op de socialistische kandidaat François Hollande heeft ingehaald. Hollande stond lange tijd op ruime voorsprong in de peilingen. Maar hij moest zijn voorsprong opgeven dankzij het daadkrachtige optreden van de president tijdens de klopjacht op de moordenaar uit Toulouse. Sarkozy schortte zijn verkiezingscampagne twee dagen op zolang het land zich in een terreurdreiging bevond.

Op 22 april kiezen de Fransen twee kandidaten voor het presidentschap. Uit deze twee wordt op 6 mei de uiteindelijke winnaar gekozen. Behalve Sarkozy en Hollande hebben Marine Le Pen, François Bayrou en Dominique de Villepin zich ook kandidaat gesteld voor het presidentschap.

Oud-NOS Journaal anchor en Frankrijk-kenner Philip Freriks is vanavond bij ons te gast om de aanslag in Toulouse en de aanstaande verkiezingen te bespreken.

Eric Vloeimans is één van de beste trompettisten van Europa. Hij begon ooit in de jazz en geïmproviseerde muziek, maar speelt ondertussen ook andere stijlen zoals pop en klassiek. Hij geniet internationale bekendheid met zijn bijzondere eigen klank: als geen ander kan hij fluisteren op zijn trompet.

Vloeimans heeft 15 cd’s gecomponeerd en opgenomen, waarvan hij met Gatecrashin uit 2007 het meeste succes had. De wereldberoemde trompettist is inmiddels vele malen in de prijzen gevallen: zo is hij vier keer bekroond met een Edison, kreeg hij de Elly Ameling Oeuvre prijs, de VPRO Boy Edgar Award en de prestigieuze Bird Award van het North Sea Jazz Festival.

Aanstaande dinsdag 27 maart wordt de documentaire Het fluisteren van Eric Vloeimans van Jan Louter uitgezonden bij Het Uur van de Wolf. De kijker ziet Vloeimans voor en achter de schermen van vele repetities en optredens. Zo speelt hij in Het concertgebouw met het Metropole Orkest en sopraan Claron McFadden. En op het Oerol Festival gaat hij los tijdens een concert met Kyteman.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 23 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Gerard Spong, Eric Vloeimans en Philip Freriks. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie