Uitzending
Pauw & Witteman - 29-3-2010

29-3-2010

Pauw & Witteman

1717 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Jan Kees de Jager, Jelle Brandt Corstius en Freek de Jonge.

Paul Witteman
VARA-presentator Paul Witteman kan met ingang van deze week Ė voor een periode van circa veertien dagen Ė niet deelnemen aan de presentatie van het dagelijkse VARA/NPS-programma Pauw & Witteman. Paul Witteman heeft prostaatklachten en wordt daarom deze week geopereerd. Naar verwachting is hij voor het einde van de week weer thuis.

Jelle Brandt Corstius
Bij twee zelfmoordaanslagen in de metro van Moskou zijn vanochtend 37 mensen om het leven gekomen en zeker 60 mensen gewond geraakt. Een van de aanslagen vond recht tegenover het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB plaats. Volgens ooggetuigen werden beide aanslagen uitgevoerd door vrouwen die hun bomgordels tot ontploffing brachten.

FSB-chef Alexander Bortnikov stelt dat de daders waarschijnlijk uit de Russische Kaukasus afkomstig zijn. In deze regio woedt al jaren een bloedige strijd tussen de federale autoriteiten en lokale opstandelingen die een eigen staat willen stichten. Premier Poetin zei vandaag dat de verantwoordelijken voor de aanslagen zullen worden opgespoord en 'vernietigd'.

Jelle Brandt Corstius was een aantal jaar Rusland-correspondent en woonde in die tijd in Moskou.

Jan Kees de Jager
Vandaag presenteerde het CDA haar verkiezingsprogramma voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen op 9 juni. De partij laat hierin de hypotheekrenteaftrek ongemoeid en ook de studiefinanciering blijft intact. Het onderwijs zal grotendeels gevrijwaard worden van bezuinigingen. Daarnaast pleit het CDA voor een einde aan het gedoogbeleid voor coffeeshops en een verhoging van de maximale tijdelijke celstraf van 30 naar 40 jaar. Later vandaag zal bekend worden welke maatregelen men wil nemen om de komende jaren 35 miljard te bezuinigen op de overheidsuitgaven.

Demissionair CDA-minister Jan Kees de Jager (FinanciŽn) zal ingaan op het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst van zijn partij.

Freek de Jonge
Vanaf 27 mei staat cabaretier Freek de Jonge in het Amsterdamse Compagnietheater met De Stemming 3. Het is zijn derde conference in verkiezingstijd. Ook in 2006 en 2003 wijdde De Jonge een voorstelling aan de Tweede Kamerverkiezingen. Inmiddels is het politieke landschap weer aanzienlijk veranderd. De klassieke middenpartijen, CDA, PvdA en VVD, komen in de peilingen gezamenlijk nauwelijks aan een meerderheid. In 2006 haalde de SP van Marijnissen 25 zetels. Nu is die partij weggezakt en is Geert Wilders met zijn PVV een belangrijke factor geworden.

In De Stemming 3 bespreekt Freek de Jonge drie hoofdthema's: de vergrijzing, cultuur en de tweedeling in de maatschappij. De Jonge ziet het "wij en zij" tussen allerlei groepen in de maatschappij.

Freek de Jonge zingt:
Freek de Jonge speelt samen met Ocobar het nummer 'Daarom'.
Na de uitzending gaf Freek de Jonge een toegift met het nummer 'Op weg van A naar Z'.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 29 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Paul Witteman, Freek de Jonge, Jan Kees de Jager en Jelle Brandt Corstius. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie