Uitzending
Pauw & Witteman - 30-3-2010

30-3-2010

Pauw & Witteman

1982 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Jeanine Hennis-Plasschaert, Sybrand van Haersma-Buma, Inez Weski en Victor Lamme.

Inez Weski en Sybrand van Haersma-Buma
Gisteren publiceerde de politie een opsporingslijst met de meest gezochte criminelen in Nederland. Om deze personen zonder balkje af te beelden is toestemming nodig van hogerhand. Het is de bedoeling dat alleen veroordeelden voor een delict met een straf van acht jaar of meer op de site komen. Voor de groep verdachten geldt dat er sprake moet zijn van een ernstig misdrijf en recidivegevaar aanwezig is. Voor beide groepen geldt dat alle andere opsporingsmiddelen uitgeput moeten zijn. Advocaat Inez Weski en CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma-Buma in debat over het invoeren van een hogere strafmaat. Het CDA wil de maximale straf (na levenslang) verhogen van 30 naar 40 jaar.

Jeanine Hennis-Plasschaert
VVD-Europarlementariėr Jeanine Hennis-Plasschaert staat op de vierde plek van de kandidatenlijst van de VVD voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen. Hennis-Plasschaert (36) zit sinds 2004 in het Europees Parlement. Hiervoor werkte zij bij de Europese Commissie in Brussel.

Victor Lamme
Volgens neuroprofessor Victor Lamme bestaat de vrije wil niet. Hij vraagt zich af hoe mensen een beslissing nemen, welke krachten daarbij een rol spelen en waarom de ene kracht soms de overhand krijgt. Lamme bekijkt in zijn experimenten de hersenactiviteit van zijn proefpersonen en probeert uit te vinden welke gebieden in de hersenen worden aangesproken bij het nemen van beslissingen. Ook gebruikt Lamme een techniek om bepaalde delen van het brein uit te schakelen. Zo onderzoekt hij of die hersengebieden echt nodig zijn voor het bewustzijn. De vrije wil bestaat niet is het nieuwe boek van Lamme. Hierin beantwoordt hij de vraag wie nu eigenlijk de baas is in de hersenpan. Dat doet hij aan de hand van talloze voorbeelden, zoals mensen die slaapwandelend een moord plegen. Victor Lamme is hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap aan de UvA. Hij doet daar onderzoek naar het menselijk bewustzijn.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 30 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Sybrand van Haersma Buma, Jeanine Hennis-Plasschaert en Inez Weski. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee