Uitzending
Pauw & Witteman - 31-3-2010

31-3-2010

Pauw & Witteman

1110 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Guido van Woerkom, Diederik Samsom, Ageeth Telleman en Ernst Veen.

Guido van Woerkom
Afgelopen januari en februari hield de ANWB een peiling onder leden en niet-leden over de kilometerheffing. In 3,5 week tijd vulden bijna 440.000 personen de online enquête in. Vandaag presenteerde de ANWB de resultaten van de peiling. Van de deelnemers is 68% van mening dat betalen voor het gebruik van een auto eerlijker is dan betalen voor het bezit ervan. Desondanks stuit de uitwerking van de kilometerheffing door het kabinet op veel weerstand onder de geënquêteerden. Twintig procent is overtuigd voorstander van invoering, twintig procent is fel tegen en zestig procent heeft ernstige twijfels bij het plan zoals gepresenteerd door Camiel Eurlings eerder dit jaar. Grootste struikelblokken zijn het spitstarief en het registratiesysteem.

Ernst Veen
Vandaag wordt in de Amsterdamse Hermitage een bijzonder schilderij onthult. Directeur van de Hermitage Ernst Veen haalde het schilderij persoonlijk op in St. Petersburg.

Ageeth Telleman
D66 boekte op 3 maart een grote verkiezingswinst en ging in Amsterdam van twee naar zeven zetels. De partij was daarmee een mogelijke coalitiepartij. Maar nu weigert D66 verder te onderhandelen met de PvdA. Breekpunt is de tijdelijke opvolging van burgemeester Cohen door lokaal PvdA-leider Lodewijk Asscher. Amsterdams D66-aanvoerder Ageeth Telleman vindt dat Asscher als PvdA-lijsttrekker niet boven de partijen staat en noemt zijn aanstelling "principieel onaccaptabel".

Diederik Samsom
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) wil een eind maken aan de subsidie voor het produceren van duurzame energie. De overheid betaalt momenteel het verschil tussen kostprijs en marktprijs. "Dat kun je niet tot Sint Juttemis doen, dan gaat het bedrijfsleven achterover leunen, want er wordt toch betaald door de overheid", aldus de minister. Zij wil het bedrijfsleven "uitdagen" om dusdanig te innoveren dat de subsidies helemaal overbodig worden. Van der Hoeven neemt hiermee afstand van haar eigen beleid.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom meent dat deze draai van de minister "funest" is voor verdere innovatie in de energiesector.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 31 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Guido van Woerkom en Diederik Samsom. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee