Uitzending
Pauw & Witteman - 6-5-2008

6-5-2008

Pauw & Witteman

2729 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: Antoinette Hertsenberg, Bram Vermeulen, Marten Fortuyn en Wouter van den Bergh

Antoinette Hertsenberg
TROS-presentatrice Hertsenberg is het gezicht van Radar. Dit consumentenprogramma onthulde een maand geleden misstanden bij slachterij Friesland Vlees en koeienleverancier Friesland Beef. Op basis van de verhalen van vier klokkenluiders toonde Radar aan dat zieke en gewonde koeien worden verwerkt, terwijl dit bij wet verboden is. Radar liet ook beelden zien van een liggende koe waarbij men probeert aan de staart uit een veewagen te slepen. Voor veehouders kan het lucratief zijn om zieke koeien naar de slacht te brengen. Het scheelt ze namelijk kosten van de dierenarts en het destructiebedrijf. Inmiddels heeft het slachthuis de poorten gesloten en 120 medewerkers op straat gezet. Ook de leverancier is gestopt. De vleesondernemers hebben aangekondigd Radar aan te klagen en dreigen miljoenen te claimen.

Bram Vermeulen
Vermeulen is correspondent in zuidelijk Afrika voor de NOS en NRC Handelsblad. Zijn uitvalsbasis is Johannesburg (Zuid-Afrika). In april was Vermeulen bij de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. Dictator Robert Mugabe zou het deze keer wellicht niet redden. Zonder accreditatie reisde Vermeulen door het Zimbabweaanse platteland en door de hoofdstad Harare. Terwijl CNN en BBC aanvankelijk niet verder kwamen dan de grens deed Vermeulen zijn 'stand-ups' voor het NOS Journaal te midden van de Zimbabweanen. Na de verkiezingen werd de sfeer onder buitenlandse journalisten steeds baldadiger, maar op 24 april was het uit met de pret. "Wij hebben Zimbabwe hals over kop moeten verlaten. Op donderdagavond kregen we berichten door van een correspondent van de LA Times dat er razzia’s werden gehouden in de grote hotels", schreef Vermeulen. "(...) Via de achteruitgang verlaat je het hotel. Ren je met een kloppend hart je auto in. En rij je zo snel mogelijk Harare uit. Buiten Harare was de kust weer veilig".

Marten Fortuyn
Zes jaar geleden werd Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum vermoord door Volkert van der G. De voorman van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) wist in korte tijd een aanzienlijk deel van het electoraat achter zich te krijgen. Fortuyn had stevige kritiek op het beleid van de paarse regeringscoalitie en de multiculturele samenleving. Het was de meest verhitte verkiezingsstrijd uit de parlementaire geschiedenis. Kort na Fortuyns dood kwam de LPF met 26 zetels in de Tweede Kamer.

Wouter van den Bergh
Van den Bergh is vicepresident van de rechtbank Amsterdam. In weerwil van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) pleit Van den Bergh voor de invoering van juryrechtspraak. Nederland is een van de weinige Westerse democratieën zonder burgerparticipatie in de rechtspraak. In een opiniestuk schrijft Van den Bergh: "in allerlei sectoren van onze samenleving is sprake van burgerparticipatie bij de overheidsbesluitvorming. Daarbij past het meedoen van de burger in strafzaken". Van den Bergh stelt voor om alleen jury's in te zetten bij de ernstigste zaken. Wat betreft de deskundigheid van juryleden tegenover rechters is Van den Bergh erg stellig. "De jury dient in de eerste plaats een oordeel te geven over het daderschap. Om te kunnen beslissen of de verdachte het misdrijf heeft gepleegd is geen speciale deskundigheid vereist die alleen beroepsrechters zouden hebben".

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Antoinette Hertsenberg, Bram Vermeulen (journalist), Marten Fortuyn en Wouter van den Bergh te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op dinsdag 6 mei door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie