6-1-2009
1728 x bekeken | 0 reacties
Dinsdag aan tafel: Prem Radhakishun, Lavinia Meijer, Herman Pleij en Peter Plasman
Prem Radhakishun
Prem Radhakishun stopte met zijn succesvolle multiculturele programma PREMtime omdat hij gefrustreerd raakte door de agressiviteit van de straatjeugd die hij wilde bereiken. Aanstaande donderdag is hij terug op de buis met een nieuw programma: De school van Prem. Daarin stoomt hij 10 kinderen met een leerachterstand klaar voor de Citotoets. De uitslag van de toets is bepalend voor de vervolgopleiding, en daarmee bepalend voor een heel leven. In 10 weekenden worden de kinderen door gastdocenten bijgespijkerd in taal, rekenen en studievaardigheden. Daarbij gaat Prem door middel van workshops en ‘speciale’ gasten zorgen dat de kinderen hun talenten ontwikkelen en meer zelfvertrouwen krijgen. Ook zal Prem de thuissituatie van de kinderen onder de loep nemen.
Peter Plasman
Gisteren werd de website www.veroordeeldengezocht.nl gelanceerd door de Amsterdamse politie. Op de site worden voortvluchtige criminelen met naam en foto getoond. Korpschef Bernard Welten vertelde gisteren in onze uitzending vol trots dat de eerste crimineel door de site achter de tralies gezet was. Strafrecht-advocaat Peter Plasman vindt echter dat de site zijn doel voorbijschiet. Door aanwezigheid op de site lijkt een crimineel gevaarlijker dan hij in werkelijkheid is, zoals ook het geval is bij een cliënt van Plasman die op de site staat. Ook vindt Plasman de door de politie genoemde getallen schromelijk overdreven. De indruk wordt gewekt dat er 50.000 zware criminelen in Nederland rondlopen, terwijl mensen die fikse boetes hebben uitstaan ook tot de voortvluchtigen worden gerekend.
Herman Pleij
Schaatsen hoort bij Nederland als Koninginnedag, één graadje vorst en heel het land spreekt over de Elfstedentocht. Cultuurhistoricus Herman Pleij analyseert de redenen voor de schaatsgekte in Nederland. Volgens hem is één verklaring dat op het ijs alle rangen en standen letterlijk wegvallen. Ook al ben je nog zo rijk, op de schaats ligt je net zo snel op je gat als de arme bedelaar.
Lavinia Meijer
Harpiste Lavinia Meijer woont sinds haar tweede met haar broertje bij adoptieouders in Nederland. Onlangs keerde zij voor het eerst terug naar haar geboorteland Korea. Ze was daar uitgenodigd om voor een publiek van 250.000 man een nieuwjaarsconcert te geven. Toevallig kreeg ze die uitnodiging ongeveer tegelijkertijd met een brief van haar biologische vader. Ze wil hem in eerste instantie niet ontmoeten maar gaat steeds meer twijfelen. Met een filmploeg vertrok ze in december naar Korea en besloot hem toch te ontmoeten.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 6 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Peter Plasman, Prem Radhakishun, Herman Pleij en Lavinia Meijer. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.