Uitzending
Op1 - 3 mei 2020

3 mei 2020

Op1

3-5-2020

| 1272 x bekeken | 0 reacties
4
De Tweede Kamer ligt vrijwel stil door de coronacrisis. Kamervoorzitter Khadija Arib wil dat daar een eind aan komt. Ze vertelt erover.

Hoe kun je in een stad als Amsterdam de coronamaatregelen versoepelen, zonder dat het overal weer heel druk wordt? Dat is het dilemma van burgemeester Femke Halsema. Maar als het aan haar ligt krijgen Amsterdammers meer bewegingsvrijheid. Is die 1,5-metersamenleving überhaupt uitvoerbaar in een drukke stad? En wordt het langzamerhand niet tijd om de terrassen te heropenen? Ze bespreekt samen met viroloog Anne Wensing in hoeverre dit haalbaar is in de toekomst.

De 1,5-metersamenleving werd eerder door premier Rutte afgekondigd als 'het nieuwe normaal'. Maar klinisch ethicus Erwin Kompanje is het daar niet mee eens. Hij vertelt waarom.

Morgen zijn we traditiegetrouw om acht uur twee minuten stil vanwege de Dodenherdenking. Vlak daarvoor leggen onze Koning en Koningin een krans bij het monument op De Dam in Amsterdam. Het grote verschil met voorgaande jaren is dat er geen publiek bij mag zijn. Eppo van Nispen, directeur van het Instituut voor Beeld en Geluid aan, schuift aan om te praten over de Dodenherdenking zoals deze er de afgelopen jaren uitzag.

Een droom kwam uit voor Roxeanne Hazes, toen ze werd benoemd tot ambassadeur van de vrijheid. Toch zit optreden op de Bevrijdingsfestivals er helaas niet in, dus geeft ze haar ambassadeurschap een geheel eigen, persoonlijke invulling.

In deze uitzending van Op1 waren Femke Halsema, Khadija Arib en Roxeanne Hazes te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma, Hugo Logtenberg, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 3 mei 2020 werd uitgezonden op zondag 3 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie