Uitzending
Op1 - 4 mei 2020

4 mei 2020

Op1

4-5-2020

| 1027 x bekeken | 1 reacties
4
NOS-Verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster blikt terug op de kranslegging op De Dam in Amsterdam en op de woorden van Koning Willem-Alexander. De Koning zal spreken in het kader van 75 jaar bevrijding van Nederland. Een bijzondere gebeurtenis, want nooit eerder sprak een staatshoofd tijdens de Nationale Dodenherdenking - en dat er geen publiek bij is, maakt het extra speciaal.

In een bijzondere YouTube-serie heeft Anne Frank haar dagboek ingeruild voor een videocamera. De dertienjarige Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en vertelt vloggend wat ze allemaal meemaakt. Het videodagboek is een toegankelijke manier om kinderen en jongeren te betrekken bij de Tweede Wereldoorlog en te voorkomen dat het verhaal van Anne Frank wordt vergeten. De YouTube-serie wordt geproduceerd door Everyday Media en is een internationale hit met honderdduizenden kijkers. Hanna van Niekerk (29) regisseert de serie en heeft hiervoor intensief samengewerkt met de Anne Frank Stichting. Luna en Hanna vertellen alles over Anne Frank videodagboek.

Ze waren kind tijdens de oorlog. Ze moesten onderduiken, belandden in concentratiekampen, leefden jarenlang in angst, ze hadden foute ouders of waren kind van een Duitse soldaat. Nu, 75 jaar na het einde van de oorlog, schreef Coen Verbraak hun verhaal op in het boek Oorlogskinderen. Judith Jacobs (81) en Ab van Aldijk (77) vertellen hun eigen oorlogsverhaal.

Lodewijk Asscher is 45, dus maakte de oorlog niet mee. Toch speelde die een belangrijke rol in zijn leven, misschien wel meer dan hij jarenlang heeft willen toegeven. Door zijn vader die als onderduikjongetje overleefde, zijn overgrootvader, voorzitter van de Joodse Raad en door de sombere sfeer die er thuis heerste rond de meidagen. Asscher vertelt op welke manier de familiegeschiedenis zijn leven tekent.

Op een lege Dam draagt de zestienjarige Eva Pronk uit Den Haag vanavond haar zelfgeschreven gedicht Vrijheid voor. Eva is te gast om na te praten over deze bijzondere ervaring.

In deze uitzending van Op1 waren Coen Verbraak, Kysia Hekster en Lodewijk Asscher te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma, Hugo Logtenberg, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 4 mei 2020 werd uitgezonden op maandag 4 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie