Uitzending
Op1 - 1 mei 2024

1 mei 2024

Op1

1-5-2024

| 454 x bekeken | 0 reacties
4
Rein Mercha en Marcia Rooker vinden dat er te weinig aandacht is voor Sinti en Roma in Nederland
Op 16 mei 1944 werden tijdens een razzia in heel Nederland Sinti en Roma opgepakt. Zo ook van de familie van volkszanger Rein Mercha, maar hun namen ontbreken tot op de dag van vandaag op het daarvoor bestemde monument. Hij vertelt samen met Sinti en Roma-jurist Marcia Rooker over waarom er te weinig aandacht is voor deze groep.

Chris van der Heijden en Jeroen Saris over het openbaar maken van strafdossiers van foute Nederlanders
Volgend jaar worden meer dan 485.000 strafdossiers van foute Nederlanders openbaar gemaakt. Jeroen Saris, zoon van een NSB’er, vreest dat dan ‘de pleuris uitbreekt’ onder nabestaanden. Chris van der Heijden, wiens vader diende bij de Waffen SS, is juist voor grotere openheid. Vanavond gaan ze met elkaar in gesprek bij Op1.

Aad Oudborg en Iris Frederix over een schilderij van prinses Beatrix
Een echte prinses Beatrix aan de muur? Kunstliefhebbers kregen gisteren de kans om een schilderij gemaakt door niemand minder dan onze oud-Koningin op de kop te tikken tijdens een veiling in Friesland. Aad Ouborg werd de gelukkige nieuwe eigenaar en neemt de originele Beatrix vanavond mee naar Op1. Hij schuift aan met Iris Frederix, die vertelt hoe uniek het stuk is.

Michiel Maas, Merel Huisman en Lieven Schiere over AI in de zorg
Betere kwaliteit van zorg, snellere diagnoses en kostenbesparing: kunstmatige intelligentie is aan een opmars bezig in de zorg. Hoe zal het de zorg in de toekomst veranderen? Arts-onderzoeker Michiel Maas en Radioloog Merel Huisman schuiven aan bij Op1 met wetenschapscabaretier Lieven Schiere, die vanavond laat zien dat AI de plank ook nog wel eens misslaat.

In deze uitzending van Op1 waren Chris van der Heijden, Iris Frederix, Rein Mercha en Aad Ouborg te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Giovanca Desire Ostiana, Welmoed Sijtsma, Fidan Ekiz, Jeroen Pauw, Jort Kelder, Nadia Moussaid en Sven Kockelmann. Deze uitzending van het programma Op1 met de titel 1 mei 2024 werd uitgezonden op woensdag 1 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie