Uitzending
Nieuwsuur - 7-9-2020

7-9-2020

Nieuwsuur

211 x bekeken | 0 reacties
6
Koop de HEMA: burgerinitiatief probeert geld op te halen
Stichting HENA, ontstaan uit de twee burgerinitiatieven HoudeHEMA en WeloveHEMA, wil geld ophalen om zo aandelen HEMA te kopen. De initiatiefnemers gaan voor een minderheidsbelang en hopen zo invloed te kunnen uitoefenen op de gang van zaken bij de warenhuisketen. HEMA is sinds juni in handen van een groep schuldeisers. Zij grepen de macht bij het bedrijf, in ruil voor het wegstrepen van 300 miljoen euro aan schulden. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. We spreken met Eerste Kamerlid Mei Li Vos, één van de initiatiefnemers van HENA, en met onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen. Hij schreef het boek 'HEMA. De onwaarschijnlijke ontsnapping van een nationaal icoon', over hoe het de HEMA verging na de overname door een Britse investeerder in 2007.

Slagveld bij evenementenlocaties door coronacrisis
In weinig sectoren slaat het coronavirus zo hard toe als in de evenementenbranche. Organisatoren, toeleveranciers en locaties melden een gemiddelde omzetdaling van 81 procent. En dat heeft gevolgen voor het personeel. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat bijna alle grote evenementenlocaties aan het reorganiseren zijn of dat binnenkort gaan doen. We kijken mee bij congrescentrum MECC in Maastricht. Daar hoorden 15 van de 75 vaste werknemers dat er door de coronacrisis voor hen geen plek meer is. En dat doet pijn.

Amsterdam trekt subsidie in voor scholen met hoge ouderbijdrage
Een jaar geleden kondigde de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman al aan dat ze het zou doen, maar nu is het definitief. Basisscholen die van ouders een vrijwillige bijdrage vragen die hoger is dan 225 euro, krijgen geen subsidie meer van de gemeente. Moorman hoopt zo de sterke segregatie en kansenongelijkheid op Amsterdamse scholen een halt toe te roepen. Wat vinden de Amsterdamse scholen hiervan? En mag de gemeente dit eigenlijk doen? Een reportage. Wethouder Marjolein Moorman is te gast.

In deze uitzending van Nieuwsuur was Mei Li Vos te gast. De presentatie was in handen van Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op maandag 7 september door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee