Uitzending
Nieuwsuur - 2-9-2020

2-9-2020

Nieuwsuur

295 x bekeken | 0 reacties
6
Burgemeesters zijn de baas in deze crisis, niet de minister
GGD's die maar moeizaam kunnen opschalen, testcapaciteit die tekortschiet en verwarring over de vraag wie er eigenlijk de baas is bij de beheersing van de coronacrisis. Oud-GGD-directeuren Laurent de Vries en Richard Janssen en crisis-expert Gert-Jan Ludden zien met lede ogen aan hoe de regie in de bestrijding van de pandemie is verdeeld over veel te veel instanties. Door een weeffout in de wet is er geen directe aansturing vanuit Den Haag en structurele bezuinigingen vanaf 2008 bij de GGD's maken dat de slagkracht ontbreekt. En dat nekt ons, volgens de drie deskundigen.

Zeven op tien willen zich laten vaccineren, de vraag is of dat genoeg is
Een flink deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt, of twijfelt daar nog over. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. De meeste Nederlanders, zeven op de tien, zijn wél bereid zich te laten vaccineren. Maar de vraag is of een vaccinatiegraad van zo'n 70 procent genoeg is om de samenleving te beschermen tegen een nieuwe opleving van het coronavirus. Wat zijn de overwegingen van 'niet-prikkers'? Zijn twijfelaars te overtuigen wél een vaccinatie te nemen? Een reportage.

De presentatie was in handen van Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op woensdag 2 september door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie