Uitzending
Nieuwsuur - 9-9-2020

9-9-2020

Nieuwsuur

227 x bekeken | 0 reacties
6
De wereld van de coronatesten
Door de lange verwerkingstijd van coronatesten bij GGD's zoeken steeds meer scholen en zorginstellingen een alternatief, bijvoorbeeld commerciŽle testen. Personeel met klachten is nu tot wel vijf werkdagen niet beschikbaar. Voor die periode moeten bijvoorbeeld scholen een beroep doen op invallers. Een commerciŽle test geeft vaak dezelfde dag nog uitslag, maar die testen zijn wel veel duurder. We zijn op een school in Amsterdam, waar ze klassen naar huis moeten sturen, en in een zorginstelling in Heerde, waar commerciŽle tests worden ingekocht. Te gast is verslaggever Siebe Sietsma, die onderzoek deed naar de prijzen van tests.

Oppositie kritisch over voorwaarden coronaherstelfonds
Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met premier Mark Rutte over het Europese herstelfonds van 750 miljard euro. De Europese leiders kwamen tot een akkoord na vier dagen onderhandelen, stevige ruzies en openlijke irritaties. Rutte stelde zich tijdens de onderhandelingen hard op, omdat hij vindt dat er voorwaarden gesteld moeten worden aan de (vooral Zuid-Europese) landen die geld krijgen uit het herstelfonds. De Telegraaf meldt dat het Europese noodfonds Nederland jaarlijks een miljard euro gaat kosten. Dit zou blijken uit navraag bij het ministerie van FinanciŽn. De meeste oppositiepartijen zijn ontevreden over de afspraken, vooral omdat Nederland ermee heeft ingestemd dat het coronapakket voor een deel (390 miljard) uit subsidies in plaats van leningen bestaat. Arjan Noorlander duidt het debat.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op woensdag 9 september door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee