Uitzending
Nieuwsuur - 4-9-2020

4-9-2020

Nieuwsuur

223 x bekeken | 0 reacties
6
Wedloop om vaccins
De pogingen van verschillende landen en bedrijven om een vaccin tegen corona te ontwikkelen beginnen steeds meer te lijken op een race om invloed en aanzien. Maar in zo'n wedloop liggen fouten op de loer. En zo'n mogelijke fout is dat degene die de race wint het vaccin eerst voor zichzelf houdt. Terwijl deskundigen waarschuwen dat het in ieders belang is als je niet alleen in de rijke landen mensen vaccineert, maar bijvoorbeeld ook in ontwikkelingslanden.

'Kleine labs overeind houden'
Er wordt bewust gekozen om de coronatests in Nederland te verdelen over veel verschillende kleine laboratoria. Dat zegt minister Hugo de Jonge in een interview met Nieuwsuur. Het gebruik van de kleine laboratoria is volgens de minister nodig om de labs, die een belangrijke regionale functie hebben, te behouden. Ondertussen worden de grote laboratoria in Nederland niet volledig ingezet.

Natuurparels in de infrastructuur
Bloemen, planten, bijen en vlinders zijn meer dan gewoon leuk om naar te kijken. We zijn er bijvoorbeeld van afhankelijk voor de bestuiving van gewassen, en daarmee dus voor ons voedsel. Maar door menselijk handelen en klimaatverandering sterven bijenrassen uit en verdwijnen vlindersoorten uit ons land. Mogelijk is een deel van de oplossing hiervoor te vinden op de grote stukken grond die we niet gebruiken: het gras onder elektriciteitskabels, de bermen langs de snelwegen en het spoor. Deel 3 van onze serie Onverwachte natuurparels.

De presentatie was in handen van Marille Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 4 september door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee