Uitzending
Nieuwsuur - 11-9-2020

11-9-2020

Nieuwsuur

165 x bekeken | 0 reacties
6
Migranten Lesbos al dagen dakloos
Duizenden migranten op het Griekse eiland Lesbos slapen al nachtenlang in de buitenlucht na de branden die opvangkamp Moria in de as legden. Europese landen hebben toegezegd een deel van de dakloze mensen op te vangen, voornamelijk kinderen. Voor de brand waren die landen nauwelijks bereid migranten vanuit Moria op te nemen, terwijl de leefomstandigheden in het overbevolkte kamp al lange tijd erbarmelijk zijn. We spreken erover met Gerald Knaus, de man die wordt gezien als architect van het vluchtelingenakkoord uit 2016.

Ambassadeur over onrust Wit-Rusland
In de Wit-Russische hoofdstad Minsk kwam het deze week opnieuw tot confrontaties tussen demonstranten en de politie. Het is al weken onrustig in het land. President Loekasjenko, 26 jaar aan de macht, won op 9 augustus volgens de officiŽle uitslag opnieuw de verkiezingen. Maar de oppositie, en ook de EU en de VS, zijn er van overtuigd dat hij alleen door schaamteloze fraude heeft gewonnen. We spreken vandaag de Wit-Russische ambassadeur in Nederland, Andrei Yeudachenka.* Een 'dagje uit' naar de ruimte? Wubbo Ockels en Andrť Kuipers kregen de kans al, maar als het aan Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos ligt is een tripje naar de ruimte straks ook iets voor jou. De miljardairs zetten alles op alles om ook toeristen binnenkort per raket of vliegtuig de ruimte in te krijgen. Maar: wordt het ooit iets voor het grote publiek om het universum te ontdekken? Verslaggever Mathijs Bouman zoekt uit wat je ervoor over moet hebben en neemt daarom ook plaats in een simulator om te zien wat zo'n tripje buiten de dampkring met zijn lichaam doet.

In deze uitzending van Nieuwsuur was Mathijs Bouman te gast. De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 11 september door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee