Uitzending
Nederland helpt - Illegaal de grens over

Illegaal de grens over

Nederland helpt

3-7-2008

| 723 x bekeken | 0 reacties
6
Carla onderneemt een levensgevaarlijke tocht naar een Birmees vluchtelingenkamp

Deze week in Nederland helpt het derde deel van de zomerserie over de Birmeze vluchtelingen, die net over de grens van Thailand hun (medische) heil zoeken in het jungleziekenhuis van dr. Cinthia. Deze dokter, zelf ooit gevlucht voor het politieke regime, verleent hier onder zware omstandigheden de broodnodige medische hulp aan vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven de grens over gevlucht zijn.

Deze week doet Carla in Nederland Helpt hetzelfde, maar dan de andere kant op: volledig illegaal en 20 jaar gevangenisstraf riskerend trekt zij de grens met Birma over om een bezoek te brengen aan een vluchtelingenkamp. Het dorp van deze mensen is 5 jaar geleden, op eerste kerstdag notabene, volledig platgebrand door het militaire regime.

Op de vlucht voor het gevaar vluchtten zij de jungle in, waar zij nu zonder bestaansmiddelen (over)leven. Volledig afhankelijk van buitenlandse voedselhulp proberen zij het hoofd boven water te houden. Er is een klein medisch kliniekje, dat huisbezoeken verleent en voorlichting geeft over hygiene en het herkennen van symptomen van verschillende ziektes. Zo ontmoeten we een gezin met vijf kinderen, waarvan het grootste deel zwaar ondervoed is en lijdt aan diarree. Dit is een van de symptomen van malaria, de ziekte waar de helft (!) van alle kinderen in deze regio aan sterft.

Ook zien we hoe zogenaamde ‘rugzakmedics’ vanuit de kliniek van Dr. Cinthia samen met Carla Birma intrekt, bepakt met soms wel 100 kg aan medische spullen. Op hun tocht van honderden kilometers met alle bijbehorende gevaren, proberen zij in afgelegen gebieden primaire hulp te verlenen. Metterdaad gaf ze een camera mee, waardoor we inzage krijgen in wat deze mensen, soms letterlijk, op hun pad tegenkomen..
Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Illegaal de grens over is uitgezonden op donderdag 3 juli door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee