Uitzending
Nederland helpt - Herman in Afrika: de oevers van het Volta meer

Herman in Afrika: de oevers van het Volta meer

Nederland helpt

24-7-2008

| 1063 x bekeken | 0 reacties
6
Herman Wegter trekt door het Afrikaanse Ghana op zoek naar Helpende Hollanders

Deze zomer volgen we in Nederland Helpt presentator Herman op een ontdekkingsreis door Afrika. Naast plekken met een bijzondere geschiedenis bezoekt hij verschillende Helpende Hollanders; landgenoten die allemaal op hun eigen wijze een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het continent.

In het tweede deel van deze serie reist Herman af naar de oevers van het Volta meer in Ghana, waar elektriciteit wordt opgewekt en waar een groot deel van de visindustrie is gevestigd. Vanuit deze plek wordt veel energie en voesel geproduceerd voor het Afrikaanse land en zelfs voor de buurlanden. Toch heeft dit ook een schaduwzijde: het werk wordt hier voor een groot deel gedaan door kinderen van 10 tot 16 jaar die door hun ouders 'verhuurd' worden aan de werkgevers aan de oever van het meer. Met gevaar voor eigen leven moeten ze de zware boten roeien en onder water de visnetten uit de knoop halen. Herman raakt in gesprek met de kinderen en al snel blijkt dat hun dromen nog ver verwijderd zijn van hun dagelijkse realiteit.

Verder bezoekt Herman de Helpende Hollanders Jan en Hans, die in het Ghanese dorp Ho huizen bouwen voor (ex)leprapatienten. Deze gehandicapte mensen zijn verdreven uit hun oorspronkelijke leefgebied en dankzij de twee gepensioneerde Hollanders hebben zij weer een dak boven hun hoofd. Herman maakt mee hoe een aantal nieuwe huisjes worden opgeleverd, wat gepaard gaat met een hoop zang, dans en emoties.

Tot slot bezoekt Herman de lichamelijk gehandicapte Davut, die door de ziekte polio niet meer kan lopen. Ondanks deze beperking heeft hij een zeer positieve instelling en mede dankzij het werk van de stichting Hope 4 Life, heeft hij zich het beroep van kledigmaker eigengemaakt. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijfje en ontwerpt hij kleding waarmee hij zijn bestaan kan bekostigen. Herman praat met hem over de manier waarop hij van zijn uitzichtloos bestaan, iets moois heeft gemaakt.

Uiteraard ook aandacht voor de Metterdaad-actie van deze maand voor de vluchtelingen in Ethopie. Door de burgeroorlogen in de buurlanden, Sudan en SomaliŽ, is het Afrikaanse het tijdelijke thuis van vele vluchtelingen. We bezoeken het vluchtelingenkamp Sherkole, waar jongeren van rivaliserende stammen elkaar hebben gevonden en samen het goede voorbeeld willen geven. ZOA steunt hen daarbij en probeert hen bovendien door middel van onderwijs een beter toekomstperspectief te bieden.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Herman in Afrika: de oevers van het Volta meer is uitgezonden op donderdag 24 juli door de EO. De presentatie was in handen van Herman Wegter.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen ťcht de beste aanbiedingen Bekijk nu!