Uitzending
Nederland helpt - Het permanente lijden van Birmese vluchtelingen

Het permanente lijden van Birmese vluchtelingen

Nederland helpt

19-6-2008

| 1602 x bekeken | 0 reacties
6
Dr. Cynthia voorziet Birmese vluchtelingen in Noord-Thailand van medische zorg

De cycloon die in de maand mei van dit jaar door Birma woedde, zette het Aziatische land op een verschrikkelijke wijze op de wereldkaart. Hoewel de beelden door de isolatie van het rampgebied slechts mondjesmaat onze huiskamers bereikte, is de ernst van de ramp inmiddels vrij duidelijk geworden. De cijfers spreken dan ook voor zich: 143.000 mensen lieten het leven en zo’n 2,5 miljoen mensen zijn dakloos geworden door de allesvernietigende storm.

Een geluk bij een groot ongeluk is dat er dankzij deze ramp wereldwijd aandacht is gekomen voor de politieke situatie waar het land al jaren in verkeerd. Dat het rampgebied in Birma voor een groot deel gesloten blijft voor Westerse hulpverleners, geeft duidelijk weer hoe onmenselijk het militaristische bewind van de Junta kan zijn. Vele Birmezen lijden hier al jaren onder en velen van hen vluchtten met gevaar voor eigen leven, gedreven door honger en ziektes, de grens met Thailand over.

In Thailand kloppen veel van deze vluchtelingen aan bij de medische kliniek van Dr Cynthia Maung. Deze dokter, zelf ooit gevlucht voor het regime in Birma, zette in de grensstad Mae Sot een kliniek op welke is uitgegroeid tot de belangrijkste medische voorziening voor Birmese vluchtelingen die leven in vluchtelingenkampen in Noord West Thailand. Vele levens heeft zij al gered en werd enkele jaren geleden genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Naast directe medische zorg traint de kliniek ook zogenaamde ‘backpack health workers‘; vrijwillige hulpverleners die met een rugzak, gevuld met medicijnen en medische hulpmiddelen, de grens van Birma over trekken om daar basale gezonheidszorg te verlenen.

In Nederland Helpt schenkt in het eerste zomerproject van dit jaar aandacht aan het werk van dr Cynthia in het noorden van Thailand. Carla van Weelie brengt een bezoek aan de kliniek en maakt van dichtbij mee hoe broodnodig de medische zorg voor deze Birmese vluchtelingen is en hoe broodnodig onze steun daarbij is. De Mae Tao Kliniek, die vanuit Nederland gesteund wordt door Kerk in Actie, heeft EO-Metterdaad om hulp gevraagd voor de bouw van een opleidingscentrum voor medisch personeel. Helpt u mee? Stort dan uw bijdrage op giro 300300 t.n.v. St. EO-Metterdaad te Hilversum ovv. Thailand.

Naast de aandacht voor het zomerproject deze week in Nederland Helpt de documentaire ‘Van kostganger naar kostwinner‘ van stichting Woord en Daad, over het bijzondere verhaal van de 15-jarige Engdawork uit Ethiopie, die in haar eentje haar twee grootouders en haar twee neefjes onderhoudt. Naast de grote taak, gaat ze naar de ‘Hope Enterprise‘-school om een vak te leren om haar familie te onderhouden. Haar eigen grote droom, astronaut worden, lijkt daarentegen nog heel ver weg.

NIEUWS VAN HET MEISJE ENGDAWORK
Dit laatste nieuws ontvingen wij van de hulporganisatie Woord & Daad:

"Met haar oma gaat het redelijk die bereddert de zaken in huis nu een beetje. Haar opa kan eigenlijk niets meer dan naar buiten schuifelen en in het zonnetje zitten. Hun hut heeft overigens een nieuw dak gekregen van Hope Enterprises omdat het te veel lekte.

De buren helpen als Engdawork een paar dagen weg moet. Zoals tijdens ons bezoek toen ze met ons mee ging en ook in de nacht in het guesthouse bleef bij onze leerlingen.

Engdawork studeert nog steeds in de nacht en tussendoor overdag, maar dat doen de meeste Ethiopische leerlingen, dat is gewoon regel. Ook tijdens ons bezoek daar vonden onze Nederlandse leerlingen het maar vervelend dat zij om drie uur opstonden en dan gingen leren.
Hun leren is vooral stampen van feiten en regeltjes en dat vereist ook erg veel tijd. Begrijpen is niet genoeg je moet de feiten kennen en de regeltjes weten uit je hoofd. En daarmee ben je dus eigenlijk nooit klaar.

Engdawork is een vrolijke spontane meid die erg gemakkelijk contacten legt. Ze doet het fantastisch op school en heeft dus ook toegang tot een computer ergens want ze mailt me. Ze heeft haar final exams voor dit school jaar (van de eigen school) en haar national exams voor dit schooljaar, die door de regering gegeven worden, klaar maar ze heeft nog geen uitslag."

De presentatie was in handen van Herman Wegter. Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Het permanente lijden van Birmese vluchtelingen werd uitgezonden op donderdag 19 juni door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie