Uitzending
Nederland helpt - 10-7-2008

10-7-2008

Nederland helpt

639 x bekeken | 0 reacties
6
Leven op een vuilnisbelt; Birmese vluchtelingen op zoek naar voedsel en geluk

In het laatste deel van deze vierdelige zomerserie over de Birmese vluchtelingen in Thailand, brengen we een bezoek aan een plek waar veel van deze vluchtelingen wat geld proberen te verdienen: de vuilnisbelt. Met hun enkels in het afval zoeken zelfs de jongste kinderen hier voor 0,5 euro per dag naar spullen die nog bruikbaar zijn. Dit geld moeten ze bovendien in veel gevallen afdragen aan familieleden in het land van herkomst. Maar bruikbare spullen is niet het enige wat ze zoeken; tussen de spullen die andere mensen weggooien, zoeken zij naar hun voedsel.

Het is dan ook te begrijpen dat veel van deze mensen lijden aan verschillende ziektes, zoals wormen en diarree. Daarnaast is ondervoeding een groot probleem. Het ziekenhuis van dr. Cinthia, zelf ook ooit gevlucht, ziet hier een missie voor hen weggelegd. Volbepakt met medicijnen trekken zij naar de vuilnisbelt en proberen de zieke kinderen te behandelen.

Dat dit geen gemakkelijk karwei is, blijkt als Carla een bezoek brengt aan een moeder die met haar zoontje Poe (7) op de vuilnisbelt leeft. Hun leefomstandigheden zijn beestachtig te noemen, wat blijkt uit de grootste droom van Poe: zijn allergrootste droom is namelijk een eigen, houten huis te hebben en een eigen waterput. Op dit moment leven zij in een plastic krot en delen zij hun waterput met vele anderen. Deze waterput is bovendien zwaar vervuilt en niet waterdicht, waardoor het vocht van het vuilnis in het drinkwater komt.

Ook brengt Carla een bezoek aan de afdeling ‘ondervoedde kinderen’ van het ziekenhuis van Dr. Cithia, waar per dag zo’n vijf a tien ondervoedde kinderen worden binnengebracht. Het ziekenhuis kan deze aanvoer nog maar nauwelijks aan, waardoor kinderen op de gang moeten liggen zonder dat de ouders te bekennen zijn. In de gesprekken met ouders die wel aanwezig zijn, stapelen de persoonlijk drama’s zich op. Zelfs iets moois, zoals een bevalling, gaat gepaard met veel oud verdriet.

Kinderen liggen vaak lange tijd in het ziekenhuis. Carla ontmoet Toen-Toen, die al een maand in het ziekenhuis ligt. Zijn moeder vertelt in tranen wat er gebeurd is met haar kind. Als Carla enkele uren later terug komt bij de moeder, blijkt echter dat het verdriet nog veel groter zou worden..

Deze uitzending van het programma Nederland helpt is uitgezonden op donderdag 10 juli door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee