Uitzending
Nederland helpt - Herman in Afrika: de Ghanese Goudkust

Herman in Afrika: de Ghanese Goudkust

Nederland helpt

17-7-2008

| 1366 x bekeken | 0 reacties
6
Herman Wegter trekt door het Afrikaanse Ghana op zoek naar Helpende Hollanders

In een nieuwe zomerserie van Nederland Helpt maakt presentator Herman Wegter een bijzondere reis door Afrika. Zo gaat hij in Ghana op zoek naar verschillende Helpende Hollanders die in het Afrikaanse land zich inzetten voor ontwikkelingswerk en/of hulpverlening. Onderweg maakt hij van alles en nog wat mee en doet daar verslag van voor de camera.

In de eerste aflevering bezoekt Herman bijvoorbeeld het voormalig slavenfort ĎElminaí aan de zogenaamde ĎGoudkustí van Ghana. Dit fort, dat in de 17e eeuw door de Hollanders werd veroverd op de Portugezen, diende vele jaren als aanvoerpunt van Afrikaanse slaven naar Europa. Herman neemt een kijkje in deze zwarte bladzijden van de vaderlandse geschiedenis.

Daarnaast ontmoet Herman de Helpende Hollander en naamgenoot Herman Dissen, die ooit naar Ghana was getrokken om door middel van een bakkerij de plaatselijke bevolking te helpen. Dit oorspronkelijke plan mislukte, maar inmiddels verstrekt Herman al jarenlang zogenaamde microkredieten. Met deze zeer voordelige leningen kunnen de Ghanezen kleine ondernemingen opzetten, zoals een bakkerij, om zichzelf van levensonderhoud te voorzien en om zo tegelijkertijd hun lening terug te betalen..

Tot slot in Nederland Helpt ook aandacht voor het Metterdaad-project van deze maand voor de vluchtelingen in EthiopiŽ. Door de burgeroorlogen in de buurlanden, Sudan en SomaliŽ, is het Afrikaanse het tijdelijke thuis van vele vluchtelingen. Dit terwijl het land zelf ook niet heel stabiel is. Stichting ZOA is al jarenlang actief in deze gebieden om de vluchtelingen door middel van opleidingen nieuwe hoop en een nieuw toekomstperspectief te bieden.

Kijk donderdagmiddag om 17.09 uur op Nederland 2 naar Nederland Helpt!

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Herman in Afrika: de Ghanese Goudkust is uitgezonden op donderdag 17 juli door de EO. De presentatie was in handen van Herman Wegter.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie