Uitzending
Nederland helpt - Lepra-special: ‘Change a Life’

Lepra-special: ‘Change a Life’

Nederland helpt

29-5-2008

| 787 x bekeken | 0 reacties
6
Nederland Helpt volgde tien jongeren op een ontmoetingsreis naar Madagaskar..

Uit de populariteit en opbrengsten van acties als ‘Serieus Request’ van 3FM blijkt dat jongeren erg begaan zijn de moeilijke omstandigheden van het leed van behoeftige mensen in ontwikkelingslanden. Sterker nog: deze mooie woorden worden steeds vaker bijgestaan door de bereidheid van jongeren om ook daadwerkelijk ter plekke een steentje bij te dragen. Elk jaar worden er tientallen reizen georganiseerd naar plekken op de wereld waar dit enthousiasme omgezet kan worden in dankbare daden. Gedreven door (com)passie gaan jaarlijks tientallen jongeren de uitdaging aan en vertrekken voor enkele weken naar een ontwikkelingsland om een bijdrage te leveren aan een van de vele vrijwilligersprojecten. De ervaring die ze ter plekke opdoen maakt vaak grote indruk, iets wat ze de rest van hun leven zullen meedragen.

De 10 jongeren die in april van dit jaar een reis naar Madagaskar maakte, kunnen dit beamen. Zij deden mee de ‘Durfjijmee?/Change a Life’ wedstrijd van de Leprastichting en door verschillende opdrachten succesvol uit te voeren wonnen zij een 14-daagse ontmoetingsreis naar Madagaskar. Met deze wedstrijd wilde de Leprastichting jonge mensen en hun omgeving bekend maken met ontwikkelingssamenwerking in het algemeen en leprabestrijding in het bijzonder. Op Madagascar betekent de diagnose ‘lepra’ namelijk meer dan een tijdlang pillen slikken. Vaak verstoten familie en kennissen de patiënt uit angst voor besmetting. En indien niet tijdig wordt ingegrepen, is de kans op verminkingen groot.

Tijdens de reis ontmoetten de jongeren lokale leeftijdsgenoten, met wie ze een lepraziekenhuis opknapten aan de westkust van het Afrikaanse eiland. Daarnaast was er tijd voor culturele uitwisseling, natuur, sport en ontspanning. Nederland Helpt volgde de jongeren tijdens deze ontdekkingsreis in de wereld van het ontwikkelingswerk en we zien wat deze bijzondere ontmoeting bij deze jongeren teweegbrengt.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Lepra-special: ‘Change a Life’ is uitgezonden op donderdag 29 mei door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee