Uitzending
Nederland helpt - Zonnebrandcreme voor Afrikaanse albino's

Zonnebrandcreme voor Afrikaanse albino's

Nederland helpt

23-10-2008

| 1183 x bekeken | 0 reacties
6
Nienke Sonneveld– een vrouw die zonnebrandcreme inschakelt om albino’s in Afrika van hun vreselijke huidzweren en wonden af te helpen. Deze zweren en wonden worden veroorzaakt door de zon. Met iets simpels als zonnebrandcreme kan het leven van Afrikaanse albino’s heel makkelijk verbeterd worden.

Toen Nienke in 2002 in een ziekenhuis in Malawi werkte, kwam zij in contact met Joyce Mussa, een albino. Nienke gaf haar een fles zonnebrandcreme en er ging een wereld voor haar open! Ze verbrandde niet meer, haar wondjes trokken weg en ze leek wel 20 jaar jonger! Twee jaar later ging Nienke terug naar Malawi. Na het succes van de zonnebrandcreme bij Joyce, wilde ze meer albino’s helpen, dus nam ze 25 flessen mee die ze samen met Joyce distribueerde.

Hieruit is de stichting ‘Afrikaanse albino’s’ ontstaan. 4 Keer in het jaar wordt er een transport van restpartijen zonnebrandcreme georganiseerd. Hiermee worden nu al 700 albino’s in 7 landen geholpen. De stichting is nu bezig met een pilotproject. Het plan is dat er fabrieken worden opgericht in de landen zelf, zodat ze zelfvoorzienend worden. Samen met dermatologen van het LUMC en AMC is er een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor ontwikkeld. Hier zitten maar 3 bestanddelen in en is dus makkelijk te produceren.

EO MetterdaadDeze week gaan we voor het Metterdaad project naar Bihar, India. De Indiase deelstaat Bihar werd op 18 augustus getroffen door een grote watersnoodramp. Door het doorbreken van de dijk langs de rivier de Kosi, overstroomden 700 dorpen, zijn 300.000 huizen verwoest, en moesten drie miljoen mensen vluchten. Deze mensen zijn niet alleen vluchteling maar verloren alles: vee, bezittingen en huis.

Volgens de Indiase regering is dit de ergste overstroming ooit. Het overtreft zelfs de ramp van vorig jaar toen het gebied door extreme moessonregens onderliep. In twee nachten verlegde de rivier De Kosi zijn haar loop zeker 80 kilometer naar het oosten. 80 procent van het rivierwater golfde met een verwoestende kracht over het land. De rest bleef de oorspronkelijke rivierroute volgen.

Bihar is de armste deelstaat van India. Grote delen van de staat zijn onbereikbaar doordat de infrastructuur onder water ligt, en er een groot tekort aan boten is.
De hulpverlening is een chaos, kampen zijn overvol en er is een groot gevaar voor de verspreiding van ziekten.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Zonnebrandcreme voor Afrikaanse albino's is uitgezonden op donderdag 23 oktober door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!