De knieën
21-12-2008
| 2882 x bekeken | 0 reacties
Bij de beweging van de knie zijn drie botstukken betrokken: het bovenbeen, het onderbeen (om precies te zijn het scheenbeen) en die knieschijf. De uiteinden hiervan zijn bedekt met kraakbeen. De knie is omgeven door een systeem van sterke banden (collaterale banden en kruisbanden) en sterke spiergroepen.
Versleten kniegewricht
In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. aan de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Het kniegwericht kan beschadigen door bijvoorbeeld een botbreuk (fractuur). Slijtage (artrose) ontstaat soms door een kraakbeen- of stofwisselingsziekte, maar meestal is de oorzaak het normale verouderingsproces.
Nieuw soort prothese
Als een kniegewricht ernstig beschadigd of versleten is, is vervanging van het gewricht door een knieprothese vaak de enige oplossing. Nog niet zo lang geleden moesten mensen soms jaren wachten voor ze een nieuwe knie kregen. De prothese ging namelijk niet zo lang mee (ongeveer 15 jaar) en mensen liepen soms jaren met vreselijke pijnen rond voor ze 'oud' genoeg waren om geopereerd te worden.
Met de huidige operatie technieken en de moderne prothesen gaat de nieuwe knie veel langer mee (soms wel 25 jaar), waardoor mensen op jongere leeftijd geopereerd kunnen worden en volop aan het leven deel kunnen blijven nemen. Maar net zoals voor de banden van een auto geld natuurlijk, hoe harder en grover je met de prothese omgaat, des te eerder zal ook deze gaan slijten.
Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De knieën is uitgezonden op zondag 21 december door RTL5.