Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De luchtwegen

De luchtwegen

Je Lijf, Je Leven

7-12-2008

| 2794 x bekeken | 0 reacties
7
Onze luchtwegen bestaan uit twee gedeeltes, de bovenste luchtwegen beginnen bij de neus, de neusholte en het strottenhoofd. En bij je stembanden beginnen de onderste luchtwegen.

Het keel neus en oor gebied is samen met de huid de belangrijkste contactzone tussen micro-organismen van buitenaf. Daarom is het ook DE ingangpoort voor infecties. Per inademing komen namelijk miljoenen micro-organismen onze luchtwegen binnen!

Om die weer af te voeren is er een uitgebreid slijmtransportsysteem. We produceren slijm of snot om indringers buiten te houden, daar merk je normaal gesproken niet zoveel van. Behalve als je verkouden bent, dan komt het letterlijk je neus uit!

Verkoudheid
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je neus, bijholten en je keel en wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus.

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer wordt ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes, zoals een bus. Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen. Als je dan iemand een hand geeft of iets aanraakt verspreidt je het virus.

Hooikoorts
In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen last van hooikoorts, het is een van de meest voorkomende allergieen! Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor sommige pollen. Dit zijn super kleine stuifmeelkorreltjes van bomen, planten en grassen die met de wind mee drijven en zo in je ogen en luchtwegen terecht komen. Als je allergisch bent voor pollen reageert je afweersysteem hierop.

Astma
Verkoudheid en hooikoorts kunnen behoorlijk vervelend zijn. Maar je hebt er niet het hele jaar door last van. Dat is bij astma wel anders, astma is een chronische aandoening waar je het hele jaar door last van kan hebben. Astma is vaak een ingrijpende- en soms erfelijke- ziekte, die je dagelijks leven beinvloed.

Een astma-aanval wordt uitgelokt door alledaagse dingen, zoals tabaksrook, mist en koude lucht, parfum en huisstofmijt. Dit is voor iedere astmapatient anders.

Astmacheck-up
Het is belangrijk dat astmapatienten hun medicatie goed onder controle hebben. Helaas is dit bij ruim de helft van de patienten niet het geval. Hierdoor hebben ze minder kwaliteit van leven dan eigenlijk mogelijk kan zijn. Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders zijn er ook in een medicijn. Dit bevordert therapietrouw en optimale instelling van de patient.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De luchtwegen is uitgezonden op zondag 7 december door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!