Uitzending
Je Lijf, Je Leven - Botten & Gewrichten

Botten & Gewrichten

Je Lijf, Je Leven

18-10-2009

| 2776 x bekeken | 0 reacties
4
Als we geboren worden hebben we meer dan 300 botten en bestaat ons skelet voor een groot deel uit kraakbeen. Naarmate we ouder worden en groeien verandert steeds meer kraakbeen in ‘normaal ’been en vergroeit een groot aantal botten met elkaar. Uiteindelijk houden we er 206 over.

Een honderdtal botten staat met elkaar in verbinding door middel van gewrichten, waardoor we ons kunnen bewegen. De belangrijkste zijn: scharniergewrichten, kogelgewrichten en rolgewrichten. Bij scharniergewrichten is beweging in slechts één richting mogelijk, zoals bijvoorbeeld tussen de vingerkootjes. De kogelgewrichten zorgen voor beweging in verschillende richtingen zoals bij de schouder en heup. Bij de rolgewrichten, zoals bijvoorbeeld de ellepijp, draait het ene been in de lengteas om het andere been.

Onze gewrichten worden beschermd door een kapsel dat van binnen met slijmvlies is bekleed en een stof maakt die ervoor zorgt dat onze gewrichten soepel langs elkaar kunnen bewegen.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel Botten & Gewrichten is uitgezonden op zondag 18 oktober door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!