Uitzending
Je Lijf, Je Leven - Het Immuunsysteem

Het Immuunsysteem

Je Lijf, Je Leven

25-10-2009

| 1891 x bekeken | 0 reacties
4
Het immuunsysteem beschermt ons dag in, dag uit, je hele leven tegen kwaadaardige indringers. Je merkt van de werking van het immuunsysteem eigenlijk helemaal niks, totdat het fout gaat, want dan wordt je ziek. Het immuunsysteem is qua complexiteit te vergelijken met de hersenen en het zenuwstelsel. Het kan onderscheid maken tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen. Lichaamsvreemde indringers worden meestal met een dodelijke precisie opgespoord, gedood en afgevoerd. De koorts die hier bij hoort geeft goed aan hoe “heet” de strijd er soms aan toe kan gaan!

We kunnen het immuunsysteem als een orgaan van het lichaam beschouwen. In tegenstelling tot andere organen, zoals het hart of de hersenen, is het immuunsysteem verspreid door het hele lichaam. Dat moet ook wel, want de ziekteverwekkers kunnen overal toeslaan, in de huid, de longen en andere ingewanden.

De circulerende cellen van het immuunsysteem brengen voortdurend verslag uit aan lymfklieren die overal in het lichaam voorkomen. Hiervoor communiceren de immuuncellen met elkaar; deze communicatie zorgt ervoor dat alleen reacties op lichaamsvreemde moleculen zijn toegestaan.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel Het Immuunsysteem is uitgezonden op zondag 25 oktober door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!