Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De longen

De longen

Je Lijf, Je Leven

16-11-2008

| 4021 x bekeken | 0 reacties
6
Lucht is van levensbelang, gemiddeld kun je maar 2 minuten zonder zuurstof. De longen zorgen ervoor dat het lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof binnen krijgt en dat de afvalstoffen, zoals koolstof, weer worden afgevoerd. Wanneer er goed voor de longen wordt gezorgd, kunnen ze met gemak een mensenleven mee. Maar niet bij iedereen is ademhalen vanzelfsprekend en is benauwdheid aan de orde van de dag. Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk.

Chronische hoest kan wijzen op COPD
Speciale cellen die slijm produceren zorgen er voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Vaak slik je dat gewoon in en af en soms zal je daarbij hoesten. Je hoeft je dan geen zorgen te maken, want af en toe hoesten kan totaal geen kwaad.

Een chronische hoest daarentegen, wijst op problemen. Soms is het een zware verkoudheid, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Rokers inhaleren veel schadelijke stoffen, waardoor de luchtwegen continu overprikkeld raken en beschadigd worden. Veel zware rokers hebben als ze wakker worden hevige hoestaanvallen. En in heel veel gevallen is dit een teken van COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases). Zowel chronische bronchitis als longemfyseem vallen hieronder. Ruim 500.000 mensen hebben het, waarvan 200.000 het niet weten dat ze het hebben.

Chronische bronchitis
Mensen met chronische bronchitis hebben door het vele roken een ontsteking van de luchtwegen gekregen. Daardoor raken de luchtwegen vernauwd en krijgt de patiënt last van benauwdheid. Door de chronische ontsteking is er ook veel slijm in de luchtwegen aanwezig. Om dat slijm te verwijderen hoest de patiënt continu.

Longemfyseem
Door de continue aanvoer van schadelijke stoffen van de tabak raken de longen letterlijk hun ‘rek’ kwijt. Longblaasjes verslappen en verdwijnen, de longcapaciteit neemt af, waardoor de patiënt steeds meer moeite moet doen als hij iets wil gaan doen. Kortademigheid en vermoeidheid zijn het gevolg. Als niet wordt ingegrepen zal de patiënt steeds minder kunnen, aan zijn bed gekluisterd raken, afhankelijk worden van zuurstof en uiteindelijk overlijden.

Bij 80% van alle COPD patiënten is de ziekte het gevolg van roken. Dit betekent echter ook dat 20% (door beroepsziektes en erfelijke aandoeningen), dus niet per se gerookt heeft. Je kunt dus niet denken: “COPD dat heb je aan je zelf te danken.” Zo simpel ligt het niet en je kunt mensen die ziek zijn niet in de steek laten, ook al hebben ze gerookt!

COPD test
COPD is een onomkeerbaar ziektebeeld, waarvan de ernst bij veel mensen nog niet is doorgedrongen. Iedereen is bang voor longkanker, maar dat er jaarlijks 6000 mensen aan COPD overlijden is bijna niet bekend. Daarnaast denken veel mensen die COPD hebben dat het allemaal best wel mee zal vallen. “Dan neem ik toch gewoon een extra pufje. ”

Ze realiseren zich niet dat COPD meer is dan alleen een longaandoening. Natuurlijk worden je longen aangetast, maar de ontstekingen die bij COPD horen kunnen, als je niet ingrijpt, je hele lichaam doorgaan en bijv het hart en de botten aantasten. De kwaliteit van leven kan zeer ernstig worden aangetast en zelfs de dood ten gevolg hebben.

Maar als je er vroeg bij bent kun je heel veel leed voorkomen. Om er achter te komen of je COPD hebt kun je zelf een COPD test doen. Je kunt dat thuis doen op www.copdtest.nl , maar ook langs gaan bij bijvoorbeeld een Mediq apotheek. Mocht de test een verdachte uitslag hebben, dan is het zaak om naar de huisarts te gaan.

Medicatie
Helaas kunnen kapotte longblaasjes niet meer genezen, maar de kwaliteit van leven kan zeker verbeterd worden door te stoppen met roken, goede voeding, fysiotherapie en heel belangrijk de juiste medicatie! Het is erg belangrijk dat de medicijnen op de juiste manier worden gebruikt en dat ze niet worden vergeten. De apotheker kan je therapiebegeleiding geven en je alles uitleggen over het (juiste) gebruik van je medicatie.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De longen is uitgezonden op zondag 16 november door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie