Uitzending
Je Lijf, Je Leven - Aflevering 10 - De darmen

Aflevering 10 - De darmen

Je Lijf, Je Leven

4-1-2009

| 4837 x bekeken | 3 reacties
6
De dikke darm bestaat uit verschillende onderdelen. Rechtsonder in de buik ligt de blindedarm. De dunne darm mondt hierop uit. Aan de blindedarm zit het wormvormig aanhangsel, de appendix. Het laatste deel van de dikke darm is de endeldarm, die eindigt bij de sluitspier.

De dikke darm ontvangt vanuit de dunne darm, de met water en zouten vermengde resten van het voedsel die niet door de dunne darm zijn opgenomen. Uit deze brij worden water (ongeveer 500 ml per dag) en zouten gehaald. Hierdoor dikt de brij in en vormt het de ontlasting. In de dikke darm bevinden zich bacteriën (de darmflora) die van de darminhoud leven. Sommige van de uitscheidingsproducten van deze bacteriën worden via de dikke-darmwand in het bloed opgenomen (vitamine B6 en vitamine K). De dikke-darminhoud wordt door spiersamentrekkingen voortgestuwd tot in de endeldarm. Hier aangekomen gaat er een signaal naar de hersenen die aangeven dat je naar het toilet moet.

PDS
Na 24 tot 72 uur komt je eten er zonder problemen verteerd en wel weer uit, maar dit gebeurt niet als je een darmaandoening hebt zoals het Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS). PDS werd vroeger ook wel spastische dikke darm of spastisch colon genoemd en valt onder de zogenaamde functionele buikklachten en is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Ongeveer 7% van de Nederlandse bevolking heeft PDS. Maar liefst 75% hiervan is vrouw.

De belangrijkste symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn buikpijn, gasvorming, diarree en verstopping. Stress en voeding kunnen veel invloed hebben op de klachten. Helaas is PDS (nog) niet te genezen. De klachten berusten op een stoornis in de functie van het maag-darmkanaal met betrekking tot de bewegingen van de darm. PDS is niet gevaarlijk, je kunt er oud mee worden, maar het is wel heel vervelend. PDS kan van grote invloed zijn op je leven. Patiënten ervaren vaak onbegrip en maatschappelijke problemen hiervan.

Goede en slechte bacteriën.
Er leven in ons binnenste meer dan 100.000 miljard bacteriën. Dit is meer dan het aantal cellen van ons lichaam. Deze populatie, bestaande uit ongeveer 1000 verschillende soorten bacteriën, bewoont onze darmen en wordt darmflora genoemd. Deze hele bevolking samen weegt ongeveer 1,5 kg. Deze bacteriën helpen bij het verteren van het voedsel en bij het opnemen van voedingsstoffen in onze darmen. Daarnaast helpen ze bij het op peil houden van het immuunsysteem. 70% van ons immuunsysteem wordt bepaald door de bacteriën in onze darmen. Voor een goede gezondheid is het van groot belang dat wij genoeg van deze bacteriën in onze darmen hebben zitten.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel Aflevering 10 - De darmen is uitgezonden op zondag 4 januari door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie