Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De darmen

De darmen

Je Lijf, Je Leven

23-11-2008

| 1282 x bekeken | 0 reacties
6
Het totale darmstelsel van de mond tot aan de anus is bij volwassenen ca. 9 meter lang. Nadat het eten in de mond en maag is kleingemaakt komt eerst de twaalfvingerige darm, ongeveer 12 vingers breed. Deze gaat met een scherpe knik over in de dunne darm die bestaat uit: De nuchtere darm, deze is ongeveer 2 meter lang en de kronkeldarm. Dit is het laatste stukje van de dunne darm en is ongeveer 3 meter. De kronkeldarm gaat uiteindelijk over in de dikke darm. Deze 9 meter darm zorgt dagelijks voor de verwerking van ons voedsel. Gelukkig dat de mens een alleseter isÖ want bij planteneters zoals bijvoorbeeld een schaap is het stelsel nog drie keer zo lang!

Goede en slechte bacteriŽn
Er leven in ons binnenste meer dan 100 000 miljard (100 000 000 000 000) bacteriŽn. Dit is meer dan 10 x het aantal cellen van ons lichaam. Deze populatie, bestaande uit ongeveer 1000 verschillende soorten bacteriŽn, goede en slechte, bewoont onze darmen en wordt darmflora genoemd. Deze hele bevolking samen weegt ongeveer 1 tot 1,5 kg. Deze bacteriŽn helpen bij het verteren van het voedsel en bij het helpen opnemen van voedingsstoffen in onze darmen. Daarnaast helpen ze bij het op peil houden van onze weerstand. Het grootste deel van onze weerstand zit namelijk in onze darmen

Hoe meer goede bacteriŽn in onze darmen zitten des te minder kans ziekmakende bacteriŽn krijgen. Je kunt je zelf je darmgezondheid bevorderen door goed te eten, regelmatig te bewegen ťn door het gebruiken van goede bacteriŽn: de zogenaamde probiotica, zoals bijvoorbeeld Yakult.

Wereldkampioene schaatsen Renate Groenewold gebruikt probiotica als voedingssupplement. Als schaatser kan ze zich niet permitteren om ziek te worden en probiotica helpen haar bij het op peil houden van haar weerstand.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De darmen is uitgezonden op zondag 23 november door RTL5. Te gast was Renate Groenewold.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee