Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De Blaas

De Blaas

Je Lijf, Je Leven

1-11-2009

| 2108 x bekeken | 0 reacties
4
De blaas is een hol en gespierd orgaan dat functioneert als een tijdelijke opslagplaats voor urine. De normale capaciteit van de blaas verschilt sterk per persoon, maar is meestal tussen de 300 en 600 ml.
De blaas staat in nauwe verbinding met onze nieren en vangt de urine op, die door onze nieren wordt afgescheiden. Als de blaas vol raakt, geeft deze een seintje dat het tijd wordt om een toilet op te zoeken. Urine is in principe steriel (bacterievrij), geurloos en lichtgeel van kleur en per dag produceren we er gemiddeld 1,5 liter van. Als urine ruikt, troebel is of een andere kleur krijgt, kan het een teken zijn dat er iets in ons lichaam aan de hand is. Urine bestaat uit verschillende stoffen: water, afvalstoffen, creatinine, zouten, hormonen en onbruikbare cellen.
Aan kleur en geur van je urine valt heel wat af te lezen. In de middeleeuwen was ‘piskijken’ zelfs een van de belangrijkste onderdelen van het lichamelijk onderzoek. Zo kon (en kan) je suikerziekte vaststellen door de urine te proeven; deze was dan zoet van smaak!

Onze blaas is eigenlijk een uniek orgaan en we merken pas dat we er eentje hebben als er iets mee aan de hand is.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De Blaas is uitgezonden op zondag 1 november door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!