Uitzending
Je Lijf, Je Leven - Het hart

Het hart

Je Lijf, Je Leven

28-12-2008

| 1688 x bekeken | 0 reacties
6
Als iemand wordt getroffen door een hartstilstand, zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Hoe sneller het slachtoffer wordt gereanimeerd en gedefribilleerd, hoe groter de kans op herstel. Op steeds meer plekken waar veel mensen komen hangt tegenwoordig een defibrillator, vaak afgekort als AED, automatische externe defibrillator. Je ziet ze bijvoorbeeld in winkelcentra, bij uitgaansgelegenheden en bij sportverenigingen. Als je iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten reanimeert en met zoín AED ťťn of meerdere stroomstoten geeft, dan stijgt zijn overlevingskans van een kleine 10 tot wel 70 procent.

Het leuke is dat iedereen dit kan leren; je hoeft dus geen medicus te zijn om iemands leven te kunnen redden. De Nederlandse Hartstichting organiseert door het hele land cursussen, waarin mensen in een paar uur wordt geleerd wat ze moeten doen als iemand in hun nabijheid een hartstilstand krijgt. En meestal is een gezinslid afhankelijk van die doeltreffende hulp!

Medicatie
Wanneer iemand een hartstilstand heeft gehad, verandert er veel in het leven van die persoon. Hij /zij heeft op het randje van de dood gebalanceerd en moet daarmee niet alleen leren omgaan maar vaak ook allerlei medicijnen gaan gebruiken. Het valt vaak nog niet mee om de medicijnen altijd op de juiste manier en tijd innemen. De Mediq- en andere apotheken geven patiŽnten en hun familie begeleiding en uitleg over het juiste gebruik van hun medicijnen. Er bestaan ook handige opbergdoosjes voor medicijnen waardoor het makkelijker wordt om de juiste medicatie op het juiste tijdstip in te nemen.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel Het hart is uitgezonden op zondag 28 december door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee