De Darmen
22-11-2009
| 3988 x bekeken | 2 reacties
Wist je dat je darmen 9 meter lang zijn?
En dat je darmwand bedekt is met een 'deken' van bacteriën?
In deze aflevering vertelt dokter Morijntje je alles wat je moet weten over je meest kronkelige orgaan!
Je darmen zijn natuurlijk heel belangrijk voor je spijsvertering: je voedsel gaat via je slokdarm door naar je dunne darm en komt vervolgens via je dikke darm weer terecht in de endeldarm. Morijntje legt precies uit welke weg je voedsel aflegt door een glazen potje te volgen op zijn weg door een glasrecyclingsfabriek.
Maar wist je dat ook het grootste deel van je immuunsysteem in je darmen zit? Je hele darmwand is bedekt door bacteriën. Morijntje gaat op bezoek bij een tuinder en legt aan de hand van de bloemendeken in zijn kas uit waarom het zo belangrijk is dat er voldoende goede bacteriën in je darmen zitten.
Tot slot gaat Morijntje samen met schoonmaakdiva Anita Mulder op onderzoek uit: hoeveel bacteriën zijn er te vinden op de toiletbril? En hoeveel op je toetsenbord?
Wil je de uitslag van dit onderzoek weten én wil je weten wat je zelf kunt doen om de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen op peil te houden? Kijk dan zondag 22 november naar Je Lijf Je Leven!
Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De Darmen is uitgezonden op zondag 22 november door RTL5.
Reacties op deze uitzending
-
blikker8882
11-4-2010 21:35
Dit verhaal is completer..Probiotica is maar een heel klein onderdeel van het probleem..Vooral om dat het maar om enkele stammen gaat en dan mis je nog een heel groot aantal andere stammen..
Ik kies voor een gefermenterrde Synbioticavoeding.
•Wat is het verschil tussen Probiotica, Prébiotica en Synbiotica en de Fermentatie?
•Prebiotica
Een prebioticum is een oplosbare voedingsvezel die selectief de groei of activiteit van gunstige darmbacteriën bevordert, waardoor de schadelijke darmbacteriën minder kans hebben zich te ontwikkelen. Criteria waaraan een prebioticum onder andere dient te voldoen zijn: het mag niet geabsorbeerd worden in het bovenste deel van het gastro-intestinale kanaal en het moet de compositie zodanig veranderen dat er een gunstigere darmflora ontstaat.
Probiotica
Een probioticum bestaat uit een levende cultuur van één of meer micro-organismen die, toegepast bij de mens, een gezondheidsbevorderend effect hebben doordat zij eigenschappen van de darmflora verbeteren. Om tot een dergelijk effect te komen is het van essentieel belang dat de bacteriën levend in de dikke darm aankomen waar zij een gunstige rol kunnen spelen. Deze bacteriën moeten dus bepaalde gebieden van het lichaam overleven (zoals de lage pH in de maag en de galzure zouten in de dunne darm).
Synbiotica
Synbiotica bestaan uit een combinatie van zowel prebiotica en probiotica. Behandeling met prebiotica kan zeer goed worden gecombineerd met probiotica. Een groot voordeel van combinatie van pre- en probiotica is dat het prebioticum de overleving van de bacteriën in het probioticum verbetert. Prebiotica in samenwerking met probiotica stimuleren ook de groei van gunstige bacteriën (voornamelijk stammen als de Bifidobacteriën en Lactobacillen) en remmen die van schadelijke bacteriën af.
Fermentatie
Bij de fermentatie ontstaat onder andere butyraat. Butyraat herstelt beschadigd DNA van de darmcel, vermindert de kans op het ontstaan van infecties en stimuleert de groei en hechting van stammen zoals Lactobacillen, Bacteroïden en Bifidobacteriën. Het zorgt ook voor een optimale zuurgraad (pH) in de darm (voornamelijk in het proximale colon). Wenselijk is dat de darm licht zuur is: een pH van ongeveer 6,0 – 6,8. Consumptie van vezelrijke voeding verbetert zodoende de zuurgraad en stimuleert tegelijkertijd de groei van gunstige bacteriën.
-
blikker8884
11-4-2010 22:12
Hier waarom probiotica melkdrankjes niet helpen.
http://cgi.omroep.nl/legacy/player?/id/RVU/serie/RVU_195/RVU_102945/bb.20071213.asf