De Alvleesklier
15-11-2009
| 4106 x bekeken | 0 reacties
De alvleesklier (pancreas)
De alvleesklier is een belangrijk orgaan in het maag-darmkanaal. Het is ongeveer vijftien cm lang en één tot drie cm dik. De 'kop' van dit orgaan ligt in de binnenbocht van de twaalfvingerige darm, het 'lichaam' en de 'staart' liggen voor de wervelkolom en de grote bloedvaten achter in de buik. Aan de bovenkant ligt de alvleesklier tegen de maag, aan de onderkant tegen de dunne darm.
De alvleesklier bestaat uit twee delen. Een endocrien deel dat hormonen (waaronder insuline) produceert en een exocrien deel dat spijsverteringssappen (enzymen) produceert. De alvleesklierhormonen worden afgegeven in het bloed en zorgen ervoor dat het bloedsuikergehalte binnen normale waarden blijft. Als de insulineproductie te laag is, ontstaat suikerziekte (diabetes).
Diabetes mellitus type 2
Diabetes mellitus is hard op weg één van de grootste volksziekten te worden. Naar schatting zal in 2015 ongeveer 1 miljoen Nederlanders deze ziekte hebben. Als je diabetes mellitus hebt kan het lichaam je bloedsuiker niet goed meer reguleren. In veel gevallen helpen pillen, maar een groot aantal mensen zal vroeg of laat toch insuline moeten gaan spuiten. Het grote nadeel van het spuiten van insuline is dat je er dik van wordt, terwijl juist mensen met diabetes er bij gebaat zijn om af te vallen. De ziekte heeft een zeer nadelige invloed op het cardiovasculaire stelsel. Hoe stabieler de patiënt is, des te kleiner de kans dat hij problemen krijgt.
Tot voor kort werd alleen de insuline aanmaak in de alvleesklier zelf aangepakt. Maar insuline wordt niet alleen in de alvleesklier gemaakt. Ook in de darmen zitten stoffen die insuline maken en die het glucosegehalte in ons bloed reguleren.
Nieuwe vorm van medicatie
Binnenkort komt er een nieuwe categorie medicatie op de markt. Deze medicatie is geen insuline, maar een andere stof: incretine. De medicatie hoef je maar één maal per dag te injecteren en werkt alleen als er voedsel binnen komt. De gebruiker heeft daarom ook minder last van hypo’s en hypers. Nare dagelijkse handelingen als bloedsuiker prikken behoren tot het verleden. Een tweede bijkomend voordeel is dat het verzadigingspunt in de hersenen sneller wordt bereikt. De gebruiker valt dus af en dat is goed voor de vaten.
Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De Alvleesklier is uitgezonden op zondag 15 november door RTL5.