Uitzending
Je Lijf, Je Leven - De Huid

De Huid

Je Lijf, Je Leven

29-11-2009

| 4545 x bekeken | 2 reacties
6
Deze week gaat het over de behuizing van ons lichaam, de huid!

De huid is het grootste orgaan ons lichaam en beschermt je tegen alle invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld zonlicht. Maar hij werkt ook 24 uur per dag, non stop, om ongewenste indringers, zoals bacteriŽn, buiten te houden. Daarnaast werkt de huid als een thermostaat en helpt zo mee je temperatuur perfect te regelen. Tenslotte werkt de huid ook als een alarmsysteem en waarschuwt ons voor gevaren als pijn, kou en hitte.

Je kunt zelf veel doen om je huid goed te verzorgen en in goede conditie te houden. Maar soms wordt je huid door je eigen lichaam aangevallen en wat je dan ook doet, hoe goed je hem ook verzorgt, je huid kan dan ernstig beschadigen. In dat geval spreken we over een auto immuunziekte. Artritis psoriatica is zoín ziekte.

Artritis psoriatica
- Wat is artritis psoriatica?
Artritis psoriatica is een vorm van reuma die zich uit in de gewrichten en in huid. In de gewrichten valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan (om precies te zijn een lichaamseigen-antigen), waardoor ontstekingen ontstaan en je last krijgt van je gewrichten. Hetzelfde gebeurt in de huid waardoor het Ďvernieuwingsprocesí van de huid op hol slaat. De cellen worden veel sneller dan normaal vernieuwd, waardoor de cellen zich opstapelen en er een verdikte, rode en schilverige huid ontstaat.
- Wat zijn de klachten van AP?
Dikke, pijnlijke en stijve gewrichten. Uiteindelijk kunnen de ontstekingen leiden tot blijvende beschadigingen aan de gewrichten.
In de huid ontstaan er scherp begrensde rode verdikkingen. Bovendien gaan deze plekken op de huid schilferen (opeenstapeling van oude cellen). Hierbij kan de patiŽnt ook last krijgen van jeuk, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn.
- Ontstaan van de klachten
De huid en gewrichtsklachten hoeven niet altijd tegelijkertijd te ontstaan. Soms begint de ziekte met de gewrichtsklachten en komt de huid er later bij. Maar het kan ook andersom; bij ongeveer 30% van de mensen met psoriasis ontwikkeld de ziekte zich in artritis psoriatica, dus met gewrichtklachten erbij.

I am what I am: Gordon
Artritis psoriatica kan, naast de lichamelijk klachten, ook grote psychische problemen opleveren. Veel mensen met artritis psoriatica en mensen die alleen de huidklachten hebben, psoriasis, schamen zich en zijn bang voor de reacties van mensen van buitenaf.

Om die schaamte te doorbreken heeft een aantal mensen met psoriasis zich letterlijk bloot gegeven voor de camera. De fotoís zijn stijlvol gemaakt, maar laten duidelijk zien dat de modellen psoriasis hebben en dat ze zich daar niet voor schamen.

Hun campagne wordt gesteund door de bekende zanger en presentator Gordon, die zelf ook psoriasis heeft en hoopt met zijn steun het taboe rondom deze ziekte te doorbreken.

Behandeling van Artritis Psoriatica
Gelukkig kan het grootste gedeelte van de mensen met Artritis Psoriatica tegenwoordig steeds beter worden behandeld, hoewel de ziekte nog niet te genezen is.
Er zijn verschillende behandelingen voor de gewrichtsontstekingen bij artritis psoriatica, namelijk:
Stap 1: (niet steroÔde)ontstekingsremmende pijnstillers.
Stap 2: Steroidhormooninjecties die in de gewrichten worden ingespoten. Deze hebben een remmende werking op de ontstekingen. Voor de behandeling van de huid kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn zoals, cremes of lotions, lichtherapie en immuunsuppressiva (dit zijn DMARDS die effect op de huid hebben).
Stap 3: DMARDs: ook wel reumaremmers worden genoemd. Deze medicijnen onderdrukken het immuunsysteem waardoor de ontstekingen en het beloop van de ziekte kan worden geremd. Sommige DMARDs kunnen ook een effect op de huid hebben.
Stap 4: TNF blokkers: TNF is een lichaamseigen eiwit dat ontstekingen stimuleert en blokkeren specifiek dit eiwit. Hierdoor worden ontstekingen geremd en dit kan mogelijk verdere schade in de gewrichten voorkomen. Daarbij is er kans op verbetering van de conditie van de huid.

Deze uitzending van het programma Je Lijf, Je Leven met de titel De Huid is uitgezonden op zondag 29 november door RTL5.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie