Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 19-4-2015

19-4-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

1531 x bekeken | 0 reacties
7
Leoni Jansen komt vertellen over haar voorstelling ‘Geheim’, waarin het verhaal van haar vader centraal staat. Een man die ‘fout’ was geweest in de tweede wereldoorlog. ‘Op dit moment is er zoveel te doen over goed of fout…. Waarom kiezen mensen wat ze kiezen? Waarom deed mijn vader wat hij deed?!'

Zijn de christelijke deugden geloof, hoop en liefde nog van deze tijd? Paul van Tongeren, hoogleraar wijsgerige ethiek, meent van wel. We hebben ze nog nooit zo hard nodig gehad als nu en hij pleit dan ook voor een herwaardering van deze deugden. Joep Dohmen, humanistisch filosoof, ziet meer in het propageren van de klassieke deugden moed, matigheid, prudentie en rechtvaardigheid. Daar heb je volgens hem meer aan in onze seculiere maatschappij dan aan de christelijke drie deugden.

Een ware sterrenregen voor Annelies Verbeke. Haar roman Dertig Dagen waarin klusjesman Alphonse huizen en levens opknapt, is zeer goed ontvangen door pers en publiek. Het is dan ook moeilijk weerstand bieden aan de sympathieke goeddoener die onbewust het racisme blootlegt van de samenleving waarin hij leeft. Dertig Dagen is een roman over goedheid, racisme en nationalisme en het verlangen naar verbinding en onthechting tegelijk.

Mensenrechtenjournaal
Op 31 oktober 1860 werd Johannes Nathan in Maastricht opgehangen wegens moord op zijn schoonmoeder. In het Mensenrechtenjournaal aandacht voor de doodstraf wereldwijd in 2015.

Verder aandacht voor kinderarbeid en uitbuiting in Israël: in Israëlische nederzettingen werken Palestijnse kinderen illegaal in de landbouw en Thaise werknemers merken weinig van de prima arbeidswetten in Het Beloofde Land.

Muziek
Rond de voorstelling ‘Geheim’ van Leoni Jansen zijn meerdere bijzondere dingen gebeurd. Zo kwam ze tijdens haar zoektocht naar het leven en de keuzes van haar vader een Arabisch liedje tegen: Song Raoui (van Souad Massi). Ze vond het zo mooi, dat ze het een plek in haar voorstelling gaf. ‘Ik wist niet waar het over ging. Uiteindelijk bleek het letterlijk te zeggen: verhalenverteller, vertel je verhaal, verzin er niks bij en haal er niks af. Vertel maar gewoon wat er gebeurd is.'

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 19 april door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie