Uitzending
IKONHUIS: De Nieuwe Wereld - 26-4-2015

26-4-2015

IKONHUIS: De Nieuwe Wereld

1826 x bekeken | 0 reacties
6
Na ruim 20 jaar neemt theaterregisseur Johan Doesburg afscheid van het Nationale Toneel. Dit doet hij door zijn grote wens uit te laten komen, een theaterbewerking van Genesis. In 'Genesis' spelen tien acteurs vijftig rollen; zij nemen de theaterbezoeker mee op een zes uur durende reis door dit eerste boek van de Bijbel. Doesburg praat over de Bijbel als culturele inspiratiebron, en over een nieuw begin als theatermaker.

Een landelijke invoering van de prenatale NIP-test komt steeds dichterbij, nu de test zeer betrouwbaar blijkt. Daarmee kunnen zwangere vrouwen zien of hun kind het syndroom van Down heeft. Moeten we bang zijn voor een Down-vrije samenleving? Kunnen we nog omgaan met de onvoorspelbaarheid van het leven? En geeft zo'n test keuzevrijheid of juist keuzestress? Filosofe en moeder van Ramon, Thecla Rondhuis en Alistair Niemeijer, zorgethicus en vader van Samuel, gaan hierover met elkaar in gesprek.

Henry en Joshua Timisela blazen de Moluks-Nederlandse gemeenschap nieuw leven in met hun succesvolle theatertournee 'Het Geheim van The Brothers Timisela' en hun onafhankelijke filmproductie Jefta. Het Geheim van The Brothers Timisela is een voorstelling over doorzettingsvermogen en het najagen van dromen.

Henry Timisela: 'In de Molukse gemeenschap word je erg opgevoed met het verleden en het slachtofferschap en daar wilden we mee afrekenen. Dat waren we beu. We wilden iets nieuws doen.'

Mensenrechtenjournaal
Deze week aandacht voor de Democratische Republiek Congo.

In Duitsland staat de 93-jarige nazi Oskar Gröning terecht voor misdaden door hem begaan in Auschwitz. Het is de vraag of er voor de meer dan 6 miljoen slachtoffers in Congo eenzelfde gerechtigheid zal zijn.

Daarnaast aandacht voor een andere blinde vlek: in Senegal worden al tientallen jaren kinderen misbruikt op Koranscholen. Tot op heden zijn slechts twee daders zijn veroordeeld.

Muziek
Het Amstel Quartet speelt muziek die aanvult, verrijkt en verheldert. Technische beperkingen bestaan daarbij niet en muzikale grenzen zijn er alleen maar om te overschrijden.

In De Nieuwe Wereld begeleidt het Amstel Quartet de in Frankrijk geboren chansonnier Philippe Elan.

De presentatie was in handen van Colet van der Ven. Deze uitzending van het programma IKONHUIS: De Nieuwe Wereld werd uitgezonden op zondag 26 april door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie